Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Kreator masek do usuwania plam - wtyczka dla programu GIMP3 - Poradnik
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Kreator masek do usuwania plam - wtyczka dla programu GIMP3 - Poradnik  (Przeczytany 516 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 23.09.2025, 13:46:50 »

Kreator masek do usuwania plam - wtyczka dla programu GIMP3
Poradnik
22-09-2025r
Ohnishi, Yasuo Tokyo Jap.
Poradnik dotyczy opublikowanej nowej wersji wtyczki 0.2. Została ona umiędzynarodowiona oraz dodano opcję "Ustaw tryb edycji maski po zakończeniu" i poprawiono drobne błędy.

https://zbigniew.malach.info/wp-content/uploads/2025/09/Kreator-masek-do-usuwania-plam-wtyczka-dla-programu-GIMP3-Poradnik.pdf
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 23.09.2025, 14:00:46 »

Ech, ja nie wiem, czy z tego GIMP-a ktoś jeszcze w ogóle korzysta Płacz Teraz amatorzy używają AI, a profesjonaliści PS lub Affinity. I jeszcze darmowa Krita mocno się w międzyczasie rozwinęła i zabrała sporą część tych, którzy skupiali się na digital paintingu.
Do tego niestety GIMP wcale nie jest takim przyjaznym programem dla kompletnych amatorów. Raczej tak jak Linux, dla osób, które tam sobie lubią dłubać w różnych ustawieniach, skryptach itp.
Coraz rzadziej zaglądam na forum, bo widzę, że traci ono sens istnienia Smutny
Mimo wszystko dzięki za poradnik, pewnie przyda się jakimś starym, wiernym wiarusom Mrugnięcie

Obecnie lepiej sobie radzi Inkscape, ale ma osobne forum, a na tym nigdy nie był bardzo popularny...
« Ostatnia zmiana: 23.09.2025, 14:19:02 wysłane przez be@ » Zapisane
Zbyma72age
√ ι ק

Reputacja: 85 Offline Offline

Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 23.09.2025, 14:20:16 »

Ech, ja nie wiem, czy z tego GIMP-a ktoś jeszcze w ogóle korzysta. ...

Publikuję poradniki również na https://forum.olympusclub.pl/forums/16-Cyfrowa-ciemnia i rzeczywiście tam zainteresowanie jest bardzo znaczące, zastanawiałem się czy tutaj nie przestać publikować. Tyle że nie lubię porzucać.
Ja również korzystam z innych programów opartych w głównej mierze na AI, jest to m.in. Luminar Neo, ale to nie przeszkadza mnie obserwować, co sie dzieje z GIMP-em.
Często zadaję pytania AI, na ChatGPT i bardzo często otrzymuję na początku bardzo błędne odpowiedzi, więc trzeba uważać, ponieważ AI dopiero się uczy.
A tak na marginesie niedługo w ogóle przestaniemy myśleć, wierząc że ktoś za nas to zrobi.
Co się dzieje z innymi mamy aktualne informacje w https://discuss.pixls.us/categories
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjePomocna dłońGIMP - pomoc (Moderator: be@)Wątek: Kreator masek do usuwania plam - wtyczka dla programu GIMP3 - Poradnik
Skocz do: