Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeGIMPWątek: Tworzenie warstwy na obrazu w Gimp
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Tworzenie warstwy na obrazu w Gimp  (Przeczytany 741 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
renata96
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

renata96

« : 26.05.2025, 11:54:42 »

Dzień dobry, mam takie pytanie. Czy da się na jakimś obrazu tworzyć warstwy ale chodzi o to, że chcę stworzyć Zaznaczanie obszaru narzędziem, następnie je wypełnić kolorem = czyli stworzenie tego zaznaczonego obszaru i pomalowanego stało się warstwą do przesuwania - bo obecnie jak tworzę coś takiego, to nanoszone jest na wartę główną grafiki. A czy da się zrobić, aby powstałą tak osobna warstwa?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 26.05.2025, 13:03:34 »

Jak to? To nie używałaś do tej pory warstw? Czy chodzi ci jedynie o utworzenie warstwy z zaznaczenia?
Jeśli to drugie, to wystarczy użyć opcji Zaznaczenie -> Oderwij, a następnie kliknąć PPM na oderwane zaznaczenie w oknie warstw i wybrać z menu zmianę zaznaczenia na warstwę (w różnych wersjach GIMP-a, ta opcja ma różne nazwy). Można też po prostu po wybraniu oderwanego zaznaczenia w oknie warstw kliknąć na ikonkę tworzenia nowej warstwy u dołu okna warstw (ikonka czystej kartki z plusikiem).
A jeśli często potrzebujesz przesuwać różne elementy grafiki, to jednak polecam Inkscape, gdzie każdy element jest osobnym obiektem i można go dowolnie przesuwać, przekształcać, skalować, zmieniać kolor itd.
renata96
Użytkownik

Galeria Użytkownika

renata96

« Odpowiedz #2 : 26.05.2025, 14:07:41 »

Mam plakat i na niego nanoszę napisy - a napisy są w ramkach koloru.

Czyli plakat grafika, na niej robię zaznaczanie obszaru, następnie pędzlem maluje ten obszar na jednolity kolor, a następnie dodaję na ten obszar już kolory napisy. Wtedy warstwą nową są napisy. Ale ten obszar koloru pod napisami jest już pomalowaniem tej grafiki głównej plakatu a nie warstwą koloru do przesuwania.

Nie wiem czy da się zrobić tak że mam grafikę, na nią dodaje napisy, i pod nimi aby pomalować sobie tło - ale to pomalowanej tło aby było warstwą a nie pomalowaniem głównej grafiki po zaznaczeniu obszaru?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 26.05.2025, 14:16:40 »

Ale czy ty w ogóle używałaś kiedykolwiek warstw w GIMP-ie? Każdy fragment można dodać jako nową warstwę i ją dowolnie przesuwać. Po prostu dodaj przezroczystą warstwę pomiędzy tło a warstwę tekstową i na niej wypełnij kolorem zaznaczenie. Można też połączyć dwie warstwy ikoną łańcuszka lub zgrupować, wtedy będzie można przesuwać je jednocześnie, czyli np. warstwę tekstową i warstwę z kolorową ramką, w której ma być tekst.
renata96
Użytkownik

Galeria Użytkownika

renata96

« Odpowiedz #4 : 28.05.2025, 23:09:59 »

Raczej nie, dlatego nie wiem jak to robić. Ale jak podpowiedziałaś. To już dojdę do tego jak to wykonać. Bo jak wiem że się da, to już dojdę jak to zrobić teraz. Wiele rzeczy w nim trzeba się nauczyć a program jest świetny. Ogromne możliwości.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aOgólne dyskusjeDyskusjeGIMPWątek: Tworzenie warstwy na obrazu w Gimp
Skocz do: