Istnieje bardzo dużo dodatkowych wtyczek i skryptów pomagających przy pracy z warstwami.
Te najważniejsze (wg mnie) postaram się tutaj zebrać i przypomnieć.
Ponieważ lubię korzystać z PPM dodałem je wszystkie do menu w dokowalnym oknie dialogowym Warstwy (i to było najtrudniejsze - właściwe miejsce).
Ponieważ w większości są to znane od dawna dodatki (a skutek można również osiągnąć bez nich) ograniczę opis do minimum (funkcja i nazwa skryptu).
W części
A zaczynając od góry to:
1. Tryb i krycie dla wszystkich warstw - Layers Mode_Batch.scm
2. Przełączanie - Layers Process-Layers.scm
3. Grupuj dowiązane warstwy i Rozgrupuj warstwy - Layers SG-Group-Linked.scm
4. Duplikuj wszystkie warstwy obrazu - Layers Import-Image.scm
5. Duplikuj warstwę x-krotnie - Layers Copy-Layer-Repeatedly.scm
6. Połącz w górę - Layers Merge_Up_by_theuncle2k.scm (z uwagi na zachowanie nazwy warstwy górnej)
7. Usuń dowiązane i Usuń niewidoczne - Layers View-delete.scm (ten skrypt posiada jeszcze dwie inne funkcje: Skopiuj lub wytnij zaznaczenie i wklej w nowej warstwie)
8. Zmiana granicy obrazu - Layers Resize_Image_To_Layers.scm (jest to moja przeróbka skryptu dodającego ramkę do warstwy:
http://theuncle2k.deviantart.com/art/Resize-image-to-layers-150439776 W tej wersji istnieje możliwość powiększenia (lub przycięcia) płótna z wybranej strony z opcją dopasowania (jak w pkt. 10)
9. Dopasuj płótno do aktywnej warstwy - Layers Fit_Canvas_To_Layer.scm
10.Dopasuj warstwy do wymiarów obrazu - dodany w pkt. 8
11.Dopasuj płótno do warstw - Layers Image_resize_to_layers.py (tylko dodatkowa lokalizacja funkcji w menu).
i to tyle na dzisiaj.