Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: Proszę o poradę jak zapisywać pliki Gimpa (format), aby wysłać je do drukarni
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Proszę o poradę jak zapisywać pliki Gimpa (format), aby wysłać je do drukarni  (Przeczytany 11395 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
niedz
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #14 : 14.02.2016, 22:56:11 »

Myślę sobie, że nie warto, nie chcę spamować, spróbuję to naprawić, w kodzie są dwa źródła i pewnie dlatego prv zgłupiał. A teraz?
« Ostatnia zmiana: 14.02.2016, 23:41:26 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #15 : 14.02.2016, 23:03:54 »

Wciąż to samo. Na górze nieklikalny baner, a poniżej reklamy. Jak nie wierzysz, mogę zrobić zrzut ekranu i wysłać na pw.
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #16 : 14.02.2016, 23:39:51 »

A teraz zobaczysz? http://grafikagimp.cba.pl
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #17 : 14.02.2016, 23:48:18 »

Teraz wreszcie tak Uśmiech

W większości są to przeróbki zdjęć, nie ma w ogóle layoutu ani logo. Ogólnie grafiki nie są najgorsze, ale też i nie najwyższych lotów. Najlepiej wychodzą Ci plakaty. Moim zdaniem musisz się jeszcze sporo nauczyć. Np. taki layout czy logo wymagają sporych umiejętności, wiedzy i doświadczenia. Do poziomu zawodowego grafika jeszcze dużo brakuje. Co najmniej pół roku intensywnej nauki, jeśli masz predyspozycje.
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #18 : 15.02.2016, 00:03:13 »

Nie aspiruje do poziomu grafika,edytuje zdjęcia bo wydaje mi się, że w ten sposób dostanę pracę, pracodawca sobie tego życzy.Niestety, wszędzie chcą Photoshopa i Corela, znajomość DTP. Daj mi jakieś mądre tutoriale jak zrobić logo, dla firm. Dziękuję Ci za ocenę, krzyczą na mnie, mam iść spać. Dobranoc
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #19 : 15.02.2016, 00:16:14 »

Nie aspiruje do poziomu grafika,edytuje zdjęcia bo wydaje mi się, że w ten sposób dostanę pracę, pracodawca sobie tego życzy.Niestety, wszędzie chcą Photoshopa i Corela, znajomość DTP.
Jestem trochę bardziej początkujący, nie ubiegam się o pracę grafika, jak widzisz dużo mi jeszcze brakuje, pracodawcy oprócz umiejętności marketingowych wymagają umiejętności graficznych, stworzyć logo, baner, layout, plakat, broszurę, ulotkę, itp. Chcą niestety, aby efekt pracy był przesłany do drukarni. Nie umiem, nie znam nawet standardowych wymiarów obowiązujących w drukarniach.
Z tego co wypisałeś, to zdecydowanie wymaga poziomu zawodowego grafika. Tworzenie logo nie ma nic wspólnego z edycją zdjęć. W przypadku layoutu też potrzebne są inne umiejętności.

Tutoriali na forum jest sporo, a logo to w programie wektorowym, takim jak np. darmowy Inkscape. Do ulotek i katalogów Scribus (taki darmowy substytut Adobe InDesign). Niestety, jeśli chodzi o przygotowanie do druku, to z darmowymi programami nie jest łatwo, chociaż do grafiki rastrowej z obsługą CMYK jest już Krita. Z wektorami też można sobie od biedy poradzić w tym Inkscape, chociaż nie ma natywnej obsługi CMYK, a jedynie symulację kolorów wydruku. To największa bolączka Inka, bo poza tym jest bardzo przyjemnym i prostym w obsłudze programem.
Z płatnych programów do tworzenia grafiki wektorowej tańszy jest CorelDRAW. Wg mnie jest też prostszy w obsłudze od Adobe Illustratora.
Jeśli znasz już dobrze GIMP-a, to radzę zapoznać się jeszcze z Kritą, a przede wszystkim opanować Inkscape. Później ew. Scribusa - niestety jest dość trudny w obsłudze i praktycznie nie ma wsparcia w języku polskim (sam program ma polskie menu). I poczytać o DTP, typografii, tworzeniu logo.
Na tą chwilę nie sądzę, abyś mógł dostać tę pracę, chyba że mają wyjątkowo małe wymagania. Z podlinkowanych grafik tak naprawdę to może ze dwie nadają się do pokazania, ale też szału nie robią. Moim zdaniem, to jeszcze nawet GIMP-a nie masz opanowanego na dobrym poziomie. W pracach widać postrzępione krawędzie, niedokładnie wycięte obiekty, brak staranności. Nie stawiaj na ilość, tylko na jakość. Zrób jedną pracę i wrzuć tu na forum do oceny. Dowiesz się wtedy co i jak poprawić, co zrobiłeś źle, a co całkiem dobrze. W ten sposób wiele się nauczysz i będziesz robić postępy.
« Ostatnia zmiana: 15.02.2016, 00:49:45 wysłane przez be@ » Zapisane
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #20 : 15.02.2016, 15:08:17 »

Zapomniałem wczoraj wstawić, zrobiłem na potrzeby cv takie proste logo http://iv.pl/images/76985424507198492016.png Przechlapane, kiepsko, kiepsko, że aż tak źle,no nic, pozostaje mi tylko ćwiczyć i ćwiczyć,uczyć  się.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #21 : 15.02.2016, 15:24:34 »

Co do logo, to należy pamiętać, aby pozostawało ono czytelne nawet w bardzo niewielkich rozmiarach. Twoje logo nie jest złe, ale trochę mało nowoczesne no i właśnie mało czytelne.
Stworzenie dobrego logo nie jest łatwe i wymaga sporej wiedzy, ale nie powinieneś się zniechęcać. Jeśli tworzenie grafiki jest Twoją pasją lub przynajmniej sprawia Ci przyjemność, to z czasem z pewnością nabierzesz wprawy i potrzebnego doświadczenia Uśmiech
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #22 : 15.02.2016, 15:43:17 »

Dziękuje za słowa otuchy, zrobię tak jak mówisz, będę się też uczył, choć wstyd się przyznać nie chcę mi się, stary już jestem, cóż, samo nie przyjdzie. Jeszcze raz dzięki, zamknij ten rozwlekły temat.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #23 : 15.02.2016, 15:52:27 »

Zachęcam do wstawiania prac na forum, w dziale Galerie.
Strony: 1 [2]  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: Proszę o poradę jak zapisywać pliki Gimpa (format), aby wysłać je do drukarni
Skocz do: