Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: Proszę o poradę jak zapisywać pliki Gimpa (format), aby wysłać je do drukarni
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Proszę o poradę jak zapisywać pliki Gimpa (format), aby wysłać je do drukarni  (Przeczytany 11398 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
niedz
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

niedz

« : 13.02.2016, 20:20:58 »

Proszę o pomoc. Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem Gimpa, mam szansę na prace, ale projekty, które zrobię w Gimpie trzeba wysłać do drukarni, a tam należy nie dość, że odpowiednio je zapisać (w odpowiednim formacie), to jeszcze potrzebny jest CMYK. Czytałem tutaj na forum, że potrzebna jest wtyczka, ale po zainstalowaniu jej i tak obraz jest czarny. Jest jakiś sposób, aby wybrnąć z tego, czy jedynym wyjściem jest Photoshop?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.02.2016, 20:23:19 »

Darmowa Krita obsługuje CMYK.
A co do użycia separate+ i czarnego obrazu, to może zapisujesz plik z przezroczystością?
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #2 : 13.02.2016, 20:54:04 »

Gotowy obrazek zapisuje w png, zachowana jest wtedy przezroczystość. Nie wiem. Krita współpracuje z Gimpem? Proszę Cię fajnie byłoby gdybyś pomógł mi zdobyć tą pracę.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 13.02.2016, 21:08:30 »

PNG nie obsługuje CMYK. Musisz zapisać w JPG lub TIF i bez przezroczystości, bo przezroczystość automatycznie zmienia się na kolor czarny. Krita jest odrębnym programem, ale otwiera pliki XCF.
« Ostatnia zmiana: 14.02.2016, 01:15:44 wysłane przez be@ » Zapisane
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #4 : 14.02.2016, 14:12:29 »

Dobra,obrazki będę eksportował do pliku jpg, drukarnia wtedy to przyjmie? Mają do zrobienia katalog, broszurę zrobiłem na podstawie tego tutorala https://www.youtube.com/watch?v=k_AWiyqOz3g, może podpowiesz mi jakie wymiary zastosować w przypadku katalogu? Może miałabyś jakiś tutorial? Jestem trochę bardziej początkujący, nie ubiegam się o pracę grafika, jak widzisz dużo mi jeszcze brakuje, pracodawcy oprócz umiejętności marketingowych wymagają umiejętności graficznych, stworzyć logo, baner, layout, plakat, broszurę, ulotkę, itp. Chcą niestety, aby efekt pracy był przesłany do drukarni. Nie umiem, nie znam nawet standardowych wymiarów obowiązujących w drukarniach. Proszę Cię oceń te wypociny, czy one są wstanie przekonać pracodawcę? Zdaje sobie sprawę, wstyd i cienizna, pomóż mi jednak zdobyć pracę.

//be@: usunęłam odnośnik, bo prowadzi do reklamy
« Ostatnia zmiana: 14.02.2016, 14:43:48 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 14.02.2016, 14:32:24 »

Katalogi mogą być w różnych wymiarach. Ważne, aby pamiętać o spadach, właściwej rozdzielczości (300 - 350 PPI) i kolorach CMYK. Jeśli chodzi o format, to również zależy od drukarni. Najczęściej jest to PDF (zwłaszcza jeśli grafika wektorowa) lub TIF.
Co do odnośnika, to wrzuć na jakiś normalny hosting i podaj link bezpośrednio do obrazka, a nie do strony, na której się znajduje. Pod podanym odnośnikiem widzę tylko jakąś reklamę.
Ew. jak chcesz coś więcej się nauczyć, to mogę pomóc przez Skype lub TeamViewer.
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #6 : 14.02.2016, 14:40:00 »

Ten hosting jest gówniany, ale wyświetlają  się u mnie obrazki, jeszcze raz spróbuję
//be@: usunęłam link z tych samych powodów co poprzednio. Nie podawaj odnośników do stron z reklamami.
« Ostatnia zmiana: 14.02.2016, 15:14:01 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 14.02.2016, 14:42:14 »

Czy chodzi o ten obrazek: http://www.fotoszok.pl/upload/a01439c5.png?
Jeśli tak, to dlaczego nie podałeś odnośnika bezpośrednio do obrazka, tylko do strony? I dlaczego nie skorzystasz z lepszego hostingu?
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #8 : 14.02.2016, 15:05:59 »

Na serwerze umieściłem obrazki w gimpie, żebyś przejrzała, to co wrzuciłaś to baner do strony z obrazkami, chciałem, abyś powiedziała mi co wrzucić na serwer, żeby ich przekonać do siebie, że jest gostek co trochę trybi z tej grafiki.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 14.02.2016, 15:08:51 »

Nic Cię nie rozumiem. Gdzie niby te obrazki? Ten baner w ogóle nie jest podlinkowany.
A obrazki najlepiej wrzucać np. na Dropboxa (możesz sobie założyć z mojego reflinka) albo imgur.com.
Myślę, że jednak najlepiej będzie porozmawiać przez Skype lub TeamViewer.
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #10 : 14.02.2016, 15:15:30 »

Jest strona z galerią obrazków w Gimpie, umieszczona jest na serwerze prv, obrazków jest 46 chciałem abyś je przejrzała
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 14.02.2016, 15:16:27 »

Więc podaj mi odnośnik do tej strony, bo te, które podałeś wcześniej prowadzą do jakiejś strony z reklamami i tym jednym banerem.
niedz
Użytkownik

Galeria Użytkownika

niedz

« Odpowiedz #12 : 14.02.2016, 15:38:27 »

To dobrze, że mi powiedziałaś, u mnie normalnie pokazuje. Darmowy serwer na cba, rodzina mnie zabiera na wioskę, jak przyjadę wrzucę to na cba, przepraszam
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 14.02.2016, 15:41:29 »

Możesz wrzucić kilka prac tutaj, do galerii forumowej: http://www.gimpuj.info/index.php?action=gallery;su=user;u=86790
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: Proszę o poradę jak zapisywać pliki Gimpa (format), aby wysłać je do drukarni
Skocz do: