Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak zrobić napis/logo na koszulkę?  (Przeczytany 14849 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
500euro
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

500euro

« : 01.02.2016, 22:51:17 »

No właśnie. Chciałbym porobić własne koszulki z różnymi obrazkami. Coś w tym rodzaju:
Ukryta treść (kliknij aby pokazać/schować)

Taki obraz jednak raczej nie wystarczy. Co trzeba zrobić, żeby zrobić dokładnie taki sam obraz, który spełniałby te wymogi, żeby można to było wydrukować na koszulkach przykładowo? Da się to zrobić w GIMPie czy innym programie graficznym czy trzeba po prostu to narysować(co wydaje mi się ultraciężkie i nie wierzę w tę wersję).

Poniżej przykładowe wymogi wzięte z pierwszej lepszej strony:
Ukryta treść (kliknij aby pokazać/schować)
Wiem na razie tyle, że w GIMPie trzeba wtyczkę specjalną zainstalować, żeby kolorystyka CMYK była.

Tak w ogóle to w miarę ogarniam GIMPa, przynajmniej podstawy podstaw. Mam dużo wytrwałości, jakieś tutki, żeby się tego nauczyć czy coś? Chichot

@EDIT: Poszperałem jeszcze trochę więcej w internecie i znalazłem takie coś. Czy w GIMPie da się tę całą wektoryzację przeprowadzić czy w Inkscapie? Oo Są do tego gdzieś jakieś poradniki?
« Ostatnia zmiana: 14.02.2016, 02:58:06 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 01.02.2016, 23:14:33 »

Co trzeba zrobić, żeby zrobić dokładnie taki sam obraz, który spełniałby te wymogi, żeby można to było wydrukować na koszulkach przykładowo? Da się to zrobić w GIMPie czy innym programie graficznym czy trzeba po prostu to narysować(co wydaje mi się ultraciężkie i nie wierzę w tę wersję).
Jeśli chodzi o literki, to można je wpisać narzędziem czcionka, a resztę jak najbardziej trzeba narysować w programie graficznym. Do tego typu obrazków i to jeszcze przeznaczonych do wydruku najlepiej użyć programu do grafiki wektorowej, np. darmowego Inkscape.
Niestety Inkscape także nie obsługuje CMYK-a, ale ma opcję symulacji kolorów CMYK. Ew. można sobie przekonwertować i zapisać np. do PDF w CMYK-u używając darmowego Scribusa.
Darmowym programem wektorowym z natywną obsługą CMYK jest sK1 Project, ale w tej chwili program dostępny jest tylko na Linuksa.
500euro
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

500euro

« Odpowiedz #2 : 01.02.2016, 23:58:14 »

A gdybym zrobił tak, że wyciąłbym ten obrazek na bezbarwne tło, dał do .png, przeniósł do Inkscape i tam zrobił wektoryzację? To dałoby radę czy gra niewarta świeczki?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 02.02.2016, 00:05:59 »

Nie musisz go wycinać, tylko trzeba by go nieco poprawić w GIMP-ie (kontrast itp.), bo jest słabej jakości i wtedy jak najbardziej da się go zwektoryzować. Chociaż same literki to jednak byłoby lepiej sobie wpisać, a zwektoryzować tylko ten czarny kształt.
Nie wiedziałam, że chodzi dokładnie o ten konkretny obrazek, myślałam że to tylko taki przykład.
500euro
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

500euro

« Odpowiedz #4 : 02.02.2016, 00:17:57 »

Bo to jest przykład, po prostu chciałbym wiedzieć na danym przykładzie co robić.  Język

A jak przypuśćmy chciałbym ten obrazek dać na czerwonej koszulce? Wtedy muszę to raczej wyciąć, żeby na białym tle nie było?

No i problem z samymi literkami byłby inny - nie wiem jaka czcionka.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 02.02.2016, 00:23:56 »

Przecież w sieci jest masa darmowych czcionek, jaki problem znaleźć sobie podobną?
A co do białego tła, to zostanie usunięte podczas wektoryzacji, jest tam taka opcja do wyboru. Pamiętaj, że im lepsza jakość obrazka i wyższa rozdzielczość, tym lepszy efekt wektoryzacji uzyskasz. Ważny jest także duży kontrast pomiędzy poszczególnymi elementami/kolorami na obrazku. Jeśli grafika zawiera gradienty, rozmycia, cienie, poświaty itp. przejścia tonalne, to czasami nie ma sensu jej wektoryzować. Także wszystko zależy od konkretnego obrazka. Ten z Twojego przykładu akurat byłoby całkiem łatwo zwektoryzować, gdyby był w lepszej jakości.
500euro
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

500euro

« Odpowiedz #6 : 02.02.2016, 00:30:24 »

A żeby był w lepszej jakości, to trzeba nad nim popracować w GIMPie jak to napisałeś(kontrast etc.)?
Da się w ogóle zmienić rozdzielczość obrazka w jakiś sposób?

A co do czcionek, to jestem idealistą i nie chcę mieć podobnej, chcę mieć dokładnie taką samą. Język
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 02.02.2016, 00:38:48 »

Tak, trzeba popracować w GIMP-ie albo użyć wyszukiwania obrazem w Grafice Google, czasami udaje się znaleźć taki sam obraz w lepszej jakości/wyższej rozdzielczości.
Niestety, rozdzielczości nie zwiększysz z zachowaniem tych samych wymiarów. Musiałbyś przeskalować obraz w górę, a bez utraty jakości to niemożliwe. Jedynie specjalistycznym, płatnym programem można coś sensownego uzyskać w tym względzie i to pod warunkiem, że obraz wyjściowy jest dobrej jakości.
Skoro musisz mieć identyczną czcionkę, to pozostaje Ci albo taką znaleźć, albo jednak zwektoryzować razem z literkami.

Gdybyś chciał jednak przygotować tę grafikę w rastrze, to do druku obraz musi być w rozdzielczości ok. 300 PPI oraz docelowych wymiarach w cm i kolorach CMYK.
Darmowym programem do grafiki rastrowej z natywną obsługą CMYK jest Krita.
500euro
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

500euro

« Odpowiedz #8 : 02.02.2016, 00:45:36 »

Czyli wracamy do początku - to jak mam zwiększyć rozdzielczość? Smutny
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 02.02.2016, 00:51:52 »

Czytaj ze zrozumieniem. Przecież napisałam wyraźnie w ostatnim poście. Dotyczy to oczywiście gotowego obrazka. W przypadku tworzenia nowej grafiki od podstaw rozdzielczość ustawiasz sobie na samym początku, tak jak opisałam tutaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,66313.msg299189.html#msg299189
W przypadku wektorów rozdzielczość nie ma znaczenia.

500euro
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

500euro

« Odpowiedz #10 : 02.02.2016, 00:56:13 »

Zgłupiałem. Czyli tego obrazka bez płatnego programu, którego na pewno nie chcę, nie da się zmienić na lepszą rozdzielczość? Czyli formalnie trzeba go rysować od nowa?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 02.02.2016, 00:59:09 »

Dokładnie. Można jedynie w GIMP-ie poprawić jego jakość i zwektoryzować np. w Inkscape. Efekt w przypadku tego konkretnego obrazka, jeśli go umiejętnie przygotujesz, powinien być całkiem dobry, ponieważ nie zawiera przejść tonalnych ani wielu drobnych szczegółów i jest dość kontrastowy.
500euro
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

500euro

« Odpowiedz #12 : 02.02.2016, 01:01:26 »

Ale to wektoryzowanie raczej niewiele da, skoro rozdzielczość będzie słaba? Damn, czuję, że rysowanie takiego czegoś do prostych rzeczy nie należy.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 02.02.2016, 01:03:11 »

Wektoryzowanie da wszystko, ponieważ wektory możesz dowolnie skalować bez utraty jakości i zapisać sobie do dowolnej rozdzielczości i wymiarów. Przy czym do drukarni to raczej wysyłasz plik wektorowy, np. PDF, więc rozdzielczość nie ma wtedy znaczenia.
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak zrobić napis/logo na koszulkę?
Skocz do: