Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Brzydkie kontury po usunięciu tła z obrazka
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Brzydkie kontury po usunięciu tła z obrazka  (Przeczytany 2373 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kintaro
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kintaro

« : 10.02.2016, 14:38:35 »

Witam,
Mam taki problem, za każdym razem jak dodaje jakąś fotografię na warstwach, to na konturach robią się takie "zamazy". Mam pytanie jak tego uniknąć? Aby lepiej to zobrazować przedstawię to na fotografiach.

Mam przygotowane dwa pliki, tło oraz walizkę.

Przygotowuję tło jako pierwsze zdjęcie

Na tło jako warstwę wrzucam walizkę. Różdzką zaznaczam całą walizkę. Klikam prawym i daję zaznaczenie, następnie oderwij. Po prawej stronie z menu warstw usuwam oderwane zaznaczenie.

Końcowy efekt jest taki, że walizka nałożyła się na tło. Zwróćcie uwagę jednak, że na konturach robią się takie białe kreseczki, zamazy. Jak tego uniknąć żeby walizka idealnie nałożyła się na tło bez tych kresek?

//be@: Zmieniłam tytuł
« Ostatnia zmiana: 11.02.2016, 14:29:58 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 10.02.2016, 14:43:44 »

Niedokładnie usuwasz białe tło. Zrób to tak, jak opisano w tutorialu: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,31.0.html
Nie jest to problem z warstwami, tylko z usuwaniem tła z obrazka. 
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Brzydkie kontury po usunięciu tła z obrazka
Skocz do: