Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Szukanie zaawansowane

77 485 wiadomości w 7 472 wątkach,
wysłane przez 13 318 użytkowników
Najnowszy użytkownik: za901

Praca dla Ciebie. Zarabiaj kilka tysięcy miesięcznie.
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGIMPTutorialeRóżneWątek: Usuwanie jednolitego tła z obrazka
Strony: [1]
Drukuj
Autor Wątek: Usuwanie jednolitego tła z obrazka  (Przeczytany 24550 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Sufixx
V.I.P.

Reputacja: 11 Offline Offline

GIMP: 2.4
JID: sufixx@gmail.com
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

---

Zobacz profil WWW
« : 20.09.2006, 16:34:06 »

Usuwanie jednolitego tła z obrazka
Tutorial

Opracowanie: Sufixx
Poziom trudności: łatwy

Źródło oryginalnego tutoriala.
Tłumaczyłem nie zawsze dosłownie, niektóre fragmenty, które uznałem za zbędne - pominąłem. Czasem dodałem coś od siebie.

Tutorial napisany w wersji GIMPa 2.4. W innych wersjach nazwy narzędzi i pojęć mogą się różnić.

Lime Point Zaczynamy

Lime Point 1. Zapewne nieraz miałeś fajny obrazek z jakimś, nie do końca jednolitym kolorem w tle, a obchodził cię tylko przedmiot na nim się znajdujący (tak jak na poniższym obrazku). Do użycia np.: na stronkę www, banera czy tapety. Jest wiele sposobów, aby uzyskać żądany efekt takich jak na przykład plugin Color to Alpha.

W tym tutorialu użyjemy funkcji zaznaczania obszarów według koloru, by usunąć niechciane tło z obrazka.
W tym celu włączamy narzędzie Zaznaczanie obszarów według kolorów z głównego okienka GIMP'a lub przez menu Zaznaczenie -> Według koloru tak jak na poniższym obrazku.

Lime Point 2. Po wybraniu tego narzędzia, w okienku GIMP'a pojawią się opcje go dotyczące. Narzędzie (podobnie jak inne służące do zaznaczania) ma 4 tryby pracy. My będziemy używać drugiego nazwanego Dodaje do bieżącego zaznaczenia.
Zwiększając wartość progu, szersza gama kolorów będzie uznawana za wybrane do zaznaczenia, przez co będziemy mogli szybciej zaznaczyć tło, ale tym większe ryzyko iż zaznaczy się także kawałek kwiatka.

Lime Point 3. Teraz czas zacząć zaznaczanie koloru tła. Wystarczy po prostu kliknąć na niechciany kolor i ewentualne plamy które zostają.

Lime Point 4. Gdy uzyskamy żądany efekt, można usunąć zaznaczenie, jednak zanim to zrobimy musimy dodać kanał przezroczystości do warstwy (przecież chcemy mieć kwiatka na przezroczystym tle). Dokonujemy tego z menu Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa.

Lime Point 5. Teraz usuwamy zaznaczenie używając menu Edycja -> Wyczyść lub skrótem [del]. Jeśli zostały jakieś niedoskonałości, należy je wymazać gumką lub usunąć.

Lime Point 6. Można dodać jakieś efekty, no i efekt końcowy, do użycia na stronce albo w innym celu.

Lime Point Koniec

Powodzenia!

Możesz zarobić i spełnić swoje marzenia. Kliknij i zobacz.
« Ostatnia zmiana: 27.01.2008, 14:10:32 wysłane przez INSEKT » Zapisane

Iceman
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 2.4
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 27.01.2008, 14:46:53 »

:/ cos mam nie tak... praktycznie zawsze przy wychodzeniu z gimpa pojawia mi sie blad
po 2
gdy chce zapisac obraz przezroczysty wykakuje mi blad,ze gimp nie obsluguje wartosci przezroczystych i ze musze go splaszczyc (cos w tym stylu) co jest?

lukas545
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lukas545

« Odpowiedz #2 : 29.01.2008, 19:30:59 »

Powiedzcie co zrobić jeśli zaznaczę na tle (kolor biały) a taki kolor jest tez w jakiejś części rysunku jak usunąć to zaznaczenie z rysunku z pozostawić te pozostałe... ??
lusia
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lusia

« Odpowiedz #3 : 30.01.2008, 23:23:39 »

:/ cos mam nie tak... praktycznie zawsze przy wychodzeniu z gimpa pojawia mi sie blad
po 2
gdy chce zapisac obraz przezroczysty wykakuje mi blad,ze gimp nie obsluguje wartosci przezroczystych i ze musze go splaszczyc (cos w tym stylu) co jest?
wydaje mi sie, ze trzeba zapisac plik w formacie gimpowym- xcf
Wilku3d
Użytkownik

Reputacja: 3 Offline Offline

GIMP: 2.4 + GAP
Galeria Użytkownika

====> |#,--,#| <==== ZoMbIe

« Odpowiedz #4 : 06.02.2008, 17:58:01 »

po 2

GIMP sie pya czy splaszczyć obraz (polaczyc wszystkie warstwy).

metaltymek
Gość
« Odpowiedz #5 : 06.02.2008, 18:19:22 »

Powiedzcie co zrobić jeśli zaznaczę na tle (kolor biały) a taki kolor jest tez w jakiejś części rysunku jak usunąć to zaznaczenie z rysunku z pozostawić te pozostałe... ??

1. Po usunięciu tła klikasz kopiujesz warstwę (Ctrl+C).
2. Białym klorem wypełniasz zanaczenie kwiatka.
3. Wklejasz (Ctrl+V) poprzedno skopiowaną warstwę.
4. Ptem klikasz Wartwa -> Przezroczystość -> Zmiana kolory w alfę..., zaznaczasz biały i OK.
5. Zakotwiczasz warstwę (Warstwa -> Zakotwicz warstwę) i to co zostało wcześniej usunięte z obrazka powinno być spowtotem Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: 06.02.2008, 18:36:45 wysłane przez metaltymek » Zapisane
Strony: [1]
Drukuj
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aGIMPTutorialeRóżneWątek: Usuwanie jednolitego tła z obrazka
Skocz do:  

Kanał IRC #GIMP-PL
GIMP .Edu .pl
GIMP .Edu .pl
GIMP 
WIKI
dodajdo