Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Logo klubu  (Przeczytany 3154 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
simonnnW
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

simonnnW

« : 25.05.2015, 22:35:03 »

Witam wszystkich bardzo serdecznie !!!

Z racji, że jest to mój pierwszy temat i dopiero zaczynam pracę z gimp'em proszę o wyrozumiałość.

Chciałbym zrobic logo pewnego klubu rowerowego. Poszperalem co nieco w googlach i znalazłem cos takiego ( załącznik ). Moglibyscie mi doradzić w jaki sposób mogę zrobic podobne logo? Chce to troche urozmaicić, dodać jakieś fajne efekty ... wiecie o co mi chodzi.

Z góry dzięki !!!

//be@: Poprawiłam tytuł, przeczytaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,62496.0.html pkt.3.

* images-1.jpg (22.53 KB, 178x137 - wyświetlony 246 razy.)
« Ostatnia zmiana: 10.06.2015, 17:13:57 wysłane przez be@ » Zapisane
RSgrafik
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 26.05.2015, 08:19:40 »

Proponuje na samym początku skupić się na samym pomyśle. Ustal co chcesz narysować dobierz dobrą czcionkę i zastanów się nad wiodącym motywem graficznym. Oczywiście najlepiej jest rysować to w programie wektorowym. Przykład który pokazałeś nie zawiera żadnych "specjalnych" efektów może poza trójwymiarowością liternictwa i raczej jest to wisienka na torcie a nie główna wartość takiego znaku. Zresztą logo klubów koszykarskich są bardzo podobne do siebie i używają podobnych elementów. Są tacy graficy, którzy czasem zaczynają bez pomysłu a ten rodzi w trakcie kiedy już są wprowadzone jakieś zalążki projektu choćby nazwa firmy, jakiś symbol.

Dziękuję i pozdrawiam:
RSgrafik
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 26.05.2015, 11:56:57 »

My tu za Ciebie nie wymyślimy wyglądu tego logo, możemy jedynie doradzić jak uzyskać konkretny efekt. Najlepiej najpierw poszkicować sobie ołówkiem na kartce, a jak już będziesz mieć gotowy szkic, to tak jak pisze użytkownik RSgrafik, najlepiej użyć programu do grafiki wektorowej, np. darmowego Inkscape.
RSgrafik
Użytkownik

Reputacja: 1 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 26.05.2015, 13:25:02 »

o właśnie to miałem napisać @Bea, ołówek i kartka - najlepszym programem graficznym Uśmiech

Dziękuję i pozdrawiam:
RSgrafik
simonnnW
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

simonnnW

« Odpowiedz #4 : 26.05.2015, 16:01:26 »

Okey... dzięki wielkie za odpowiedź. Zrobię tak jak mówicie czyli postaram się coś naszkicowac.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Logo klubu
Skocz do: