Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Przejście obrazka w przezroczystość  (Przeczytany 3658 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Maras99
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Maras99

« : 13.05.2015, 17:36:12 »

Witajcie!
To mój pierwszy post na tym forum, także proszę o wyrozumiałość.
Mój problem polega na tym, iż nie do końca wychodzi mi efekt wykorzystany na tym obrazku m.in.: http://img2.wikia.nocookie.net/__cb20130811001456/wiedzmin/images/thumb/4/44/%C5%BBebrorender1.png/227px-%C5%BBebrorender1.png
Postępowałem zgodnie z obecnymi tutaj poradnikami. Dodałem na warstwę maskę(białą), a następnie na nią gradient (kolor pierwszoplanowy na przezroczystość). Zaznaczam sobie obszar gradientu i tutaj pojawia się problem. Mianowicie zamiast jednolitej struktury wychodzi mi straszliwe ziarno (kaszka) przez co efekt końcowy jest mizerny. Jak zlikwidować tę kaszkę na rzecz jednolitego, stopniowo ciemniejącego koloru? Dodam, że problem dotyczy tylko trybu 'Przenikanie' na reszcie jest ok, ale akurat ten tryb jest mi potrzebny do uzyskania zamierzonego efektu.
Z góry dzięki za pomoc Uśmiech

//be@: Proszę podawać odnośniki bezpośrednio do obrazków, a nie do strony na której się znajdują. Poprawiłam.
« Ostatnia zmiana: 14.05.2015, 06:19:53 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 13.05.2015, 18:09:29 »

Bo tryb przenikanie na tym polega. Ten tryb wcale nie jest potrzebny do tego. Możesz zostać na trybie zwykły i zmniejszyć krycie warstwy, albo wypróbować jakiś inny tryb, np pokrywanie, albo mnożenie. Jeśli efekt jest za mocny zawsze możesz manipulować kryciem warstwy lub zduplikować ją kiedy efekt jest za słaby.
« Ostatnia zmiana: 13.05.2015, 18:31:12 wysłane przez Hasia » Zapisane

Maras99
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Maras99

« Odpowiedz #2 : 13.05.2015, 19:57:01 »

Tylko jak zmienię tryb na jakikolwiek inny to znika mi efekt, po prostu odcina fragment obrazka w miejscu zaznaczenia gradientu, choć na masce niby dobrze się pokazuje. Po wyłączeniu podglądu maski, już tego nie ma.
Hasia
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 13.05.2015, 20:39:49 »

Hmm, nie wiem co tam Ci się porobiło. Czy możesz pokazać jak to wygląda i zamieścić zrzut ekranu tak aby było widać okno dialogowe z warstwami i aktywną warstwą z tym gradientem?

Maras99
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Maras99

« Odpowiedz #4 : 13.05.2015, 21:21:58 »

http://i840.photobucket.com/albums/zz328/Maras99/Maras991_zps3mwrcmlx.jpg~original
http://i840.photobucket.com/albums/zz328/Maras99/Maras992_zpsczup0zfk.jpg~original
Hasia
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 13.05.2015, 21:45:39 »

Ok, rozumiem, po pierwsze nie sprecyzowałeś, że chodzi o postać Wiedźmina i myślałam, że chcesz osiągnąć efekt przeźroczystej ramki.
A po drugie, spójrz na tryb Twojego obrazu, jest indeksowany. Zmień na RGB. Obraz->Tryb->RGB. A tryb warstwy przenikanie nie jest Ci potrzebny. Nie musisz też manipulować jej kryciem. Maska wystarczy.

Maras99
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Maras99

« Odpowiedz #6 : 13.05.2015, 21:55:40 »

Dziękuję Ci bardzo Uśmiech Teraz już wszystko działa jak należy  Cool
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Przejście obrazka w przezroczystość
Skocz do: