W niektórych warstwach zastosowałam tryb krycia warstwy, który aby dawał pożądany efekt potrzebuje aby na warstwach poniżej były jakieś piksele. W tym wypadku to była warstwa z deseniem.
Grafikę którą zamieściłam w linku, zrobiłam tak:
Otworzyłam obrazek z firaną. Dodałam kanał alfa do obrazka i usunęłam całkowicie biały kolor za pomocą Zamień kolor w alfę (czyli w przeźroczystość). Utworzyłam nową przeźroczystą warstwę i wypełniłam ją deseniem. Warstwę ustawiałam na samym spodzie. Później zduplikowałam warstwę z firaną, kliknęłam PPM na duplikacie i wybrałam Kanał alfa na zaznaczenie. Wypełniłam kolorem czarnym. Następnie wybrałam Zaznaczenie-> nic i rozmyłam gaussem ustawionym na 30. Przesunęłam warstwę pod spód i zmieniłam jej tryb na pokrywanie. Zauważyłam, że efekt cienia jest za słaby dlatego zduplikowałam warstwę z cieniem. Następnie na samej górze utworzyłam nową warstwę, jej tryb ustawiłam na pokrywanie i za pomocą pędzla jasnym kolorem rozjaśniłam fałdy na materiale. Pociągnięcia pędzla rozmyłam rozmyciem gaussa ustawionym na około 40. Na sam koniec pod warstwą z firanką podmalowałam na czarno miejsca, które nie powinny prześwitywać. Na sam koniec zapisałam jako png.
EDIT:
Jak się teraz przyjrzałam i się zastanawiam, czy przypadkiem te przeźroczyste miejsca to nie są te jasne poziome paski? Jeśli tak, to możesz je zaznaczyć za pomocą szybkiej maski i usunąć z tych miejsc kolor biały poprzez zamień kolor w alfę.
Zaznaczanie za pomocą szybkiej maski:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,59264.0.html