Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Przezroczystosc firany  (Przeczytany 2531 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
rotwi
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

rotwi

« : 21.04.2015, 09:49:40 »

Dzien dobry, mam problem z uzyskaniem przeroczytosci na zdjeciu firanki. Probowalem krycia z uzyciem gumki.Firanka jest dosc specyficzna posiada miejscami cieniutka siatke, ktora jest prawie calkowicie przeroczysta, inne czesci maja intensywny kolor. Firanke musze umiescic w szablonie i musi dawac efekt przezroczstosci. Prosze o pomoc.

* transparent4.jpg (845.81 KB, 996x2695 - wyświetlony 261 razy.)
« Ostatnia zmiana: 03.02.2016, 14:38:12 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 21.04.2015, 11:44:42 »

Przezroczystość ciężko jest zauważyć na jednolitym tle. Sugerowałabym chociaż odrobinę go urozmaicić. Poniżej wkleiłam linki do plików które umieściłam na dysku internetowym (ponieważ załączniki na forum mają ograniczenia co do wagi pliku). Zrobiłam to tak na szybko, aby zobrazować jak wygląda ta firana na tle z desenia, dlatego wybacz niedociągnięcia. Oczywiście tło wcale nie musi mieć aż tyle wzorów. Drugi plik to firana z usuniętym białym kolorem (za pomocą "zamień kolor w alfę"). Oraz plik xcf, tak abyś mniej więcej mógł zobaczyć jak to wygląda na warstwach.

http://www.4shared.com/download/QZ3NG-Fvba/transparent4.png?lgfp=3000 firana na przeźroczystym tle
http://www.4shared.com/download/oqb05aJ7ce/transparent4.png?lgfp=3000 firana z deseniem na tle
http://www.4shared.com/file/pxFfwu3Yce/transparent4.html plik xcf firany z deseniem w tle

rotwi
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

rotwi

« Odpowiedz #2 : 21.04.2015, 13:55:13 »

dziekuje bardzo za pomoc i za czas poswiecony, chciabym jedynie poznac sposob cieniowania jaki zostal zastosowany i jak to sie dzieje ze dopiero ostatnia warstwa z tlem daje efekt koncowy czyli ta przezroczystosc.
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 21.04.2015, 14:47:45 »

W niektórych warstwach zastosowałam tryb krycia warstwy, który aby dawał pożądany efekt potrzebuje aby na warstwach poniżej były jakieś piksele. W tym wypadku to była warstwa z deseniem.

Grafikę którą zamieściłam w linku, zrobiłam tak:

Otworzyłam obrazek z firaną. Dodałam kanał alfa do obrazka i usunęłam całkowicie biały kolor za pomocą Zamień kolor w alfę (czyli w przeźroczystość). Utworzyłam nową przeźroczystą warstwę i wypełniłam ją deseniem. Warstwę ustawiałam na samym spodzie. Później zduplikowałam warstwę z firaną, kliknęłam PPM na duplikacie i wybrałam Kanał alfa na zaznaczenie. Wypełniłam kolorem czarnym. Następnie wybrałam Zaznaczenie-> nic i rozmyłam gaussem ustawionym na 30. Przesunęłam warstwę pod spód i zmieniłam jej tryb na pokrywanie. Zauważyłam, że efekt cienia jest za słaby dlatego zduplikowałam warstwę z cieniem. Następnie na samej górze utworzyłam nową warstwę, jej tryb ustawiłam na pokrywanie i za pomocą pędzla jasnym kolorem rozjaśniłam fałdy na materiale. Pociągnięcia pędzla rozmyłam rozmyciem gaussa ustawionym na około 40. Na sam koniec pod warstwą z firanką podmalowałam na czarno miejsca, które nie powinny prześwitywać. Na sam koniec zapisałam jako png.

EDIT:

Jak się teraz przyjrzałam i się zastanawiam, czy przypadkiem te przeźroczyste miejsca to nie są te jasne poziome paski? Jeśli tak, to możesz je zaznaczyć za pomocą szybkiej maski i usunąć z tych miejsc kolor biały poprzez zamień kolor w alfę.

Zaznaczanie za pomocą szybkiej maski:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,59264.0.html
« Ostatnia zmiana: 21.04.2015, 15:04:56 wysłane przez Hasia » Zapisane

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Przezroczystosc firany
Skocz do: