Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Mapa obelisku jak w Heroes 3  (Przeczytany 4967 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
edeksumo
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

edeksumo

« : 22.03.2015, 11:30:23 »

Witam, mam pewną sprawę, otóż pracuję nad modyfikacją do Heroes 3. Zajmuję się głównie grafiką 3d i grafika 2d nie jest moją mocną stroną. Stworzyłem render do mapy obelisku dla nowego zamku, lecz mapy obelisku to nie czyste rendery, tylko poddane obrócę w 2d, więc moje pytanie jest takie, jak osiągnąć efekt podobny do tego:

Jakie filtry zastosować? itp.
« Ostatnia zmiana: 24.03.2015, 21:54:52 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 22.03.2015, 14:47:45 »

A jak wygląda oryginał? Jakbyś zapodał oryginalny obrazek lub jakiś podobny, to bym pokombinowała z filtrami i wtedy mogę napisać, chociaż nie jestem pewna, czy takie ładne, gładkie obrysy da się uzyskać automatycznie.
edeksumo
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

edeksumo

« Odpowiedz #2 : 22.03.2015, 18:28:48 »

Jak możesz spróbuj na tym:

Obstawiam że obrysy będzie trzeba wykonać ręcznie, bo potem i tak muszę pociąć obraz na 47 kawałków (według obrysów) więc one nie będą jakimś problemem, niewiadomą dla mnie jest jak doprowadzić obraz aby miał taki styl graficzny jak ten z oryginału.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 22.03.2015, 20:01:41 »

Jeśli chodzi o samą kolorystykę, to ten pierwszy obrazek rozmyłam Gaussem o promieniu 10 i pobrałam z niego próbki kolorów: Kolory -> Odwzorowania -> Barwienie próbek na warstwie z drugim obrazkiem (a właściwie jego kopią). Dla poprawienia kolorystyki oryginalny obrazek dodałam na warstwie powyżej w trybie Barwa i zmniejszyłam krycie tej warstwy do 25% (ten krok jest opcjonalny, być może bardziej będzie Ci odpowiadać sam efekt barwienia próbek).
Wszystko masz w XCF: https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/5/kolory.xcf.bz2
Jeśli o taki efekt kolorystyczny chodziło, to teraz będę szukać sposobu na dodanie tych konturów, ale prawdopodobnie trzeba będzie wszystko obrysowywać ręcznie za pomocą ścieżek. Trzeba też dodać niewielki efekt wypukłości. Tak więc napisz, czy jest ok z tymi kolorami i będę sprawdzać dalej.
Ew. taki bardziej rysunkowy efekt: https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/5/kolory.png
edeksumo
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

edeksumo

« Odpowiedz #4 : 22.03.2015, 20:23:40 »

O tak, to to czego potrzebowałem, wielkie dzięki, wielkie dzięki kolory są takie jakie potrzebowałem, w wersji rysunkowej jest idealnie, tak jak napisałaś drobny efekt wypukłości i będzie prawie jak oryginał. Jak możesz to spróbuj jeszcze czy da radę zaznaczyć te kontury takimi liniami, jak nie to będzie można zrobić już ręcznie.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 22.03.2015, 20:31:01 »

Te kontury to jednak najlepiej odręcznie narysować, bo z automatu nigdy tak równo i ładnie nie wyjdzie.
Co do tego rysunkowego efektu, to użyłam filtra Graphic novel (na tym wynikowym obrazku z poprzedniego posta), który jest dostępny w zakładce Artistic po doinstalowaniu pluginu G'MIC i poprawiłam trochę kolory kombinując z mieszaniem warstw.XCF: https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/5/kolory1.xcf (można jeszcze porozmywać Rozmycie-wyostrzenie fragmenty tła, tam gdzie porobiły się jakieś kreski a powinno być gładkie).
Efekt wypukłości, to już po dodaniu tych konturów będzie można zrobić. Kontury należy dodać na osobnej warstwie.
« Ostatnia zmiana: 22.03.2015, 20:45:01 wysłane przez be@ » Zapisane
edeksumo
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

edeksumo

« Odpowiedz #6 : 22.03.2015, 20:53:19 »

Jeszcze raz dzięki, już sobie poradzę, temat do zamknięcia.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Mapa obelisku jak w Heroes 3
Skocz do: