Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Poprawa jakości przeskalowanych obrazów  (Przeczytany 12291 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
cap.tur
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

cap.tur

« : 30.12.2014, 15:51:10 »

Jestem nowy na forum dlatego jeśli się powtórzę z tematem to przepraszam.
Słuchajcie mam taki gif:

potrzebuję wywalić z niego białe tło, tak aby było przezroczyste, to jako tako mi wychodzi, ale nie wiem jak usunąć pikselki z konturów tej gałązki,tak żeby po wklejeniu do właściwej grafiki nie szpeciło całości, innym problemem jest zmiana koloru i taka jakoś zeby na grafice o formacie A2 prezentowało się to tak jak trzeba.
Muszę do plakatu wstawić ciąg gałązek symbolizujacych życie i zestawić to z sucha gałęzią owiniętą drutem kolczastym symbolizujące śmierć i ućisk.
czy ktoś poradzi jak przerabiać tego typu gify zeby nie wyglądało to jak z painta ?UśmiechUśmiech
« Ostatnia zmiana: 07.01.2017, 13:07:29 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 30.12.2014, 16:22:42 »

Białe tło bardzo łatwo usunąć opcją Kolory-> Zamień kolor w alfę. Jeśli tryb jest indeksowany to należy przed tym zmienić tryb obrazu na RGB. Obraz->Tryb->RGB.

Co do problemu powiększenia tego miniaturowego obrazka do formatu A2, to najlepiej zrobisz jeśli zwektoryzujesz tę grafikę w programie wektorowym takim jak darmowy Inkscape.

cap.tur
Użytkownik

Galeria Użytkownika

cap.tur

« Odpowiedz #2 : 31.12.2014, 12:16:58 »

dziekuję za pomoc bardzo przydatna, ale w dalszym ciągu kiedy po usunieciu tła chcę za pomocą "kanał alfa na zaznaczenie" zmienić kolor gałęzi na brązowy po zmianie pozostają kontur małych czarnych kwadracików
Hasia
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 31.12.2014, 12:28:53 »

Możesz po zaznaczeniu i zmianie koloru na brązowy, zmniejszyć obszar zaznaczenia, Zaznaczenie-Zmniejsz, później Zaznaczenie->Odwróć i wyczyść. Możesz też nie zaznaczać, a kolor na brązowy zmienić za pomocą Kolory->Barwienie.

cap.tur
Użytkownik

Galeria Użytkownika

cap.tur

« Odpowiedz #4 : 31.12.2014, 14:57:47 »

Hasia bardzo dziękuję za szybką pomoc. Nie chce nadwyrężać twojej cierpliwości, ale pikselki i tak są dalej widoczne. Może znasz jakieś strony z których mogłbym pobrać w dobrej rozdzielczości tego typu gałązki?? chodzi o to żeby w efekcie wyglądało to jak najbardziej naturalnie.

Hasia ratuj bo już chyba doszedłem do tego jak to zrobic, tznudało mi sie to zwektoryzować w Inkscape ale jak tą zmianę teraz zapisać w jakims normalnym formacie mianowicie jakis gif czy jpg ?? tak zeby to swobodnie wykorzystac w Gimpie?

I jeszcze jedna sprawa tak przy okazji - jak w Inkscape powiększyc ten zwektoryzowany obrazek aby na plakacie o duzym formacie prezentował się tak dobrze jak po samym zwektoryzowaniu?
« Ostatnia zmiana: 31.12.2014, 15:47:26 wysłane przez cap.tur » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #5 : 31.12.2014, 16:07:50 »

Nie wiem skąd możesz pobrać takie grafiki w dużych rozdzielczościach nie płacąc za nie. Ja na Twoim miejscu szukałabym plików svg udostępnionych za darmo w sieci. Taki plik svg możesz otworzyć w Inkscape i wyeksportować do wymaganych rozmiarów.

W Inkscape musisz wyeksportować do png. W okienku eksportu wpisz sobie docelową wielkość grafiki i rozdzielczość (300ppi to standard dla druku tak mniej więcej do A3. A2 czasami wymaga niższych wartości, ale musisz upewnić się jakie masz wytyczne od drukarni) Nie musisz tego powiększać, bo podczas eksportu sam wpisujesz sobie wymiary takie jakie chcesz.

Kiedy edytowałeś swoją wiadomość, ja postanowiłam, że Ci zwektoryzuję ten obrazek, ale sama wektoryzacja powodowała utratę szczegółów dlatego przerysowałam go(dlatego odrobinę się różni). Jeśli chcesz to możesz użyć tej grafiki. W załączniku jest wersja bez tła. Kolor zmienisz sposobem, który opisałam wcześniej, lub blokując przeźroczystość warstwy (zaznaczając "okienko" przy takiej ikonce z "szachownicą" w oknie warstw) i zwyczajnie zamalujesz, lub wypełnisz kubełkiem. Gałązka jest na formacie zbliżonym do A3 i ma 300ppi.

Edit: Nie wiem dlaczego nie mogę wysłać wiadomości z załącznikiem.
Edit 2: jeśli chcesz możesz pobrać stąd http://www.4shared.com/download/Ny0XUXZmba/gazka2.png?lgfp=3000
« Ostatnia zmiana: 31.12.2014, 20:22:15 wysłane przez Hasia » Zapisane

cap.tur
Użytkownik

Galeria Użytkownika

cap.tur

« Odpowiedz #6 : 31.12.2014, 17:41:01 »

Hasia, bardzo dziękuję za poswiecony czas, w sumie przecież sam mogłem sobie to przemalować na przeźroczystej warstwie - nie wpadłem na to.
Wypróbuje wersje po wektorowaniu i twoje przemalowanie i zobacze, które bardzie mi się podoba. Kolor zmieniłem w Inkscape po wektorowaniu wgląda bardzo przyzwoicie.

woo <wilber>w wciąż jestem pod wrażeniem twojego wysiłku dla mnie.
ide troche się pobawić z tymi graficzkami, mam nadzieję, ze juz dzisiaj głowy nie bede ci zawracał:)
cap.tur
Użytkownik

Galeria Użytkownika

cap.tur

« Odpowiedz #7 : 06.01.2015, 13:03:31 »

Mam jeszcze jedno pytanie, jak a moze gdzie wektoryzować kolorowe grafiki i drugie pytanie przy okazji czy znasz moze jakieś książki które pokazują różne możliwości takie bardziej zaawansowane w GIMP i ostatnie pytanie:) który wg ciebie program jest najlepszy do robienia "różności" z grafiką najlepiej program darmowy?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 06.01.2015, 13:58:51 »

Kolorowe grafiki zwektoryzujesz tak samo jak czarno-białe. Można to zrobić chyba w każdym programie wektorowym, także w Inkscape, chociaż są takie co radzą sobie lepiej bądź gorzej. Inkscape zapewne jakimś orłem w tej dziedzinie nie jest (szczególnie zły chyba też nie), ale czy znajdziesz coś darmowego i lepszego od Inka to nie wiem. Jest jakaś stronka, gdzie można wektoryzować online i dobrze sobie radzi, ale za darmo chyba tylko jedną pracę można, a później to już trzeba płacić.
A co do różności z grafiką, najlepsze darmowe, to właśnie Inkscape do wektorów i GIMP do rastrów. GIMP jest taki właśnie do różności, a jakbyś chciał do czegoś konkretnego, np. tylko do digital paintingu albo tylko do animacji, to już musisz napisać, co dokładnie zamierzasz tym programem tworzyć.
cap.tur
Użytkownik

Galeria Użytkownika

cap.tur

« Odpowiedz #9 : 07.01.2015, 14:19:53 »

słuchajcie mili ludzie Chichot
mam takie coś http://zapodaj.net/41af10c8e2516.png.html  ale to jest nieostre co zrobić żeby to było czyste bez takiej dziwnej ziarnistości??

Scalenie postów: 07.01.2015, 15:12:14 (używaj opcji Modyfikuj!)
chodzi mi głownie o literki np "A" i w ogole jak to troche rozciągnę w np. wordzie to jest kaszanka
« Ostatnia zmiana: 07.01.2015, 15:12:14 wysłane przez Hasia » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 07.01.2015, 14:57:12 »

Obraz rastrowy zawsze straci na jakości jak go rozciągniesz. Ta ziarnistość to chyba jest tutaj specjalnie, taka tekstura. Możesz to spróbować wygładzić w GIMP za pomocą filtra: Uwydatnianie -> Filtr NL, a najlepiej zainstalować plugin G'MIC. W zakładce Repair masz filtry do wygładzania (polecam zwłaszcza Smooth[anisotropic]). W tym konkretnym przypadku warto przed wygładzaniem spróbować filtra do odszumiania: Iain's noise reduction (ten wydaje się najlepiej sprawdzać).
« Ostatnia zmiana: 07.01.2015, 15:25:46 wysłane przez be@ » Zapisane
cap.tur
Użytkownik

Galeria Użytkownika

cap.tur

« Odpowiedz #11 : 07.01.2015, 15:45:56 »

dzieki za pomoc, plugin sie przydał.
A co do wektoryzowania  grafiki w kolorze w inscape to po wektoryzacji wychodza inne barwy.
Potrzebuje jeszcze wiedzieć gdzie mogę powiększyć obraz i taki powiększony zapisać
« Ostatnia zmiana: 07.01.2015, 17:09:06 wysłane przez cap.tur » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 08.01.2015, 03:50:23 »

Po wektoryzacji można sobie dowolnie zmieniać kolory na obiektach. Aczkolwiek ja nie zauważyłam jakichś większych zmian w kolorystyce, nawet jak wektoryzowałam zdjęcie. Chociaż raczej nie poleca się wektoryzować obrazów z dużą ilością drobnych szczegółów, kolorów i przejść tonalnych.
Pytasz o powiększenie w GIMP czy w Inkscape? I chodzi Ci o przeskalowanie obrazu czy tylko powiększenie tła? Weź pod uwagę, że skalowanie w górę obrazu rastrowego spowoduje pogorszenie jego jakości.
cap.tur
Użytkownik

Galeria Użytkownika

cap.tur

« Odpowiedz #13 : 09.01.2015, 20:00:56 »

mam taki obrazek, zrobiłem sobie go sam wycinając poszczególne literki z konkretnego zdjecia, w ten sposób stworzył napis. jest on niewyraźny, nieostry, jednym słowem nie wygląda to za dobrze zwłaszcza gdyby chciał np powiekszyc obrazek i teraz co mogę z nim zrobić żeby lepiej wyglądał? wektoryzacja w inscape odpada bo na zdjeciu jest zbyt duzo kolorów. więc gdzie? te filtry z plugina mogą po
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c0351017173801f7.html

znacie jakieś bazy różnych zdjęć z motywami np. owoce, warzywa, bloki itp w bardzo dobrej jakosci które mozna pobrac i wykorzystac?
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Poprawa jakości przeskalowanych obrazów
Skocz do: