Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Nakładanie tekstury na wybrany fragment obrazu
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Nakładanie tekstury na wybrany fragment obrazu  (Przeczytany 8330 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
zelq
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

zelq

« : 16.12.2014, 21:01:52 »

Witam, co muszę zrobić aby wzbogacić swoje kolory o takie cienie itd. jak na tej fladze.

Ukryta treść (kliknij aby pokazać/schować)

//be@ Poprawiłam tytuł
« Ostatnia zmiana: 16.12.2014, 23:25:46 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 16.12.2014, 21:12:16 »

Wystarczy dodać gotową teksturę. Otwierasz ją jako nową warstwę, w razie potrzeby skalujesz, a tryb warstwy z teksturą zmieniasz np. na Mnożenie lub Pokrywanie bądź jeszcze inny, to już musisz sam poeksperymentować i wybrać najbardziej odpowiedni.
zelq
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

zelq

« Odpowiedz #2 : 16.12.2014, 21:36:22 »

Mam już teksturę, ale nie mam pojęcia jak ją wkleić w obraz chodzi mi o to żeby wkleić teksturę zamiast koloru. Zaznaczam ale jak wklejam to pokrywa wszystko.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 16.12.2014, 21:39:26 »

A kto Ci kazał coś wklejać? Czytałeś w ogóle co napisałam w poprzednim poście? Gdzie tam jest coś o wklejaniu? Plik -> Otwórz jako warstwy. A kolorową można zdesaturować.
zelq
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

zelq

« Odpowiedz #4 : 16.12.2014, 22:00:44 »

Albo się nie rozumiemy, albo to ja robię coś źle. Zobacz, chcę wkleić teksturę w miejsce niebieskich pasów które wcześniej zaznaczyłem, na fladze. Gdy otwieram jako warstwę to jest na tle. Gdzie robię błąd ?

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 16.12.2014, 22:08:33 »

Po pierwsze chyba nie zmieniłeś trybu warstwy albo wybrałeś niewłaściwy, po drugie, skoro tekstura ma być tylko na tych pasach, to musisz po jej nałożeniu zamaskować obszar poza zaznaczeniem. Do warstwy z teksturą dodajesz białą maskę, odwracasz zaznaczenie i wypełniasz na masce czarnym kolorem.
W ogóle jakoś podejrzanie to wygląda na tym zrzucie. Nie rozumiem jakim cudem te paski są tak widoczne skoro tekstura jest powyżej. Może wyczyściłeś zaznaczenie na teksturze? I co jest na tej przezroczystej warstwie?
Poza tym jak wykonujesz zrzut, to niech na nim będzie tylko to, co istotne dla problemu, bo obraz na zrzucie jest pomniejszony, za to niepotrzebnie widzę połowę okna przeglądarki i pasek zadań.
zelq
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

zelq

« Odpowiedz #6 : 16.12.2014, 22:27:43 »

Na przeźroczystej nic nie było. Ogólnie wygląda to na początku tak, teksturę chciałbym wpasować w te zaznaczenie, dlatego już nałożyłem. Mógłbyś po kroku wyjaśnić co mam zrobić?

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 16.12.2014, 22:34:30 »

PPM na warstwie z teksturą i wybierz z menu: Dodaj maskę warstwy (Biała - jest domyślnie). Następnie z górnego menu: Zaznaczenie -> Odwróć i to odwrócone zaznaczenie wypełnij czarnym kolorem na masce warstwy. Na koniec zmień tryb warstwy z teksturą tak, jak to opisałam w pierwszym poście. Zmianę trybu masz w oknie warstw na górze. W razie potrzeby możesz także zdesaturować teksturę: Kolory -> Desaturacja.
 Taką trochę mało wyrazistą tą teksturę wybrałeś albo za mocno przeskalowana. W ogóle gdybym od początku wiedziała, że chodzi o taki mały fragmencik, to bym Ci raczej poleciła pędzle: https://www.google.pl/search?tbm=isch&q=grunge+brushes albo filtr Plazma.
« Ostatnia zmiana: 16.12.2014, 22:50:59 wysłane przez be@ » Zapisane
zelq
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

zelq

« Odpowiedz #8 : 16.12.2014, 23:09:52 »

Dziękuję, o to mi chodziło  laugh
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Nakładanie tekstury na wybrany fragment obrazu
Skocz do: