Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak usunąć przezroczystość z dodawanego do tła obiektu?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak usunąć przezroczystość z dodawanego do tła obiektu?  (Przeczytany 6250 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nokias
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Nokias

« : 25.11.2014, 21:19:47 »

Od razu zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o obróbkę zdjęć i jedynie chęć stworzenia fajnego prezentu spowodowała, że zainstalowałem GIMP-a Uśmiech

Chcę wgrać postać z jednego zdjęcia do drugiego zdjęcia. Przekopałem Internet w poszukiwaniu przydatnych informacji i udało mi się już coś tam zdziałać: wyodrębniłem postać z pierwotnego zdjęcia i zapisałem je na białym tle (chyba nawet inaczej się nie da na tym etapie). Teraz chcę wgrać tę postać na inne zdjęcie. Z tego, co przeczytałem, aby zaznaczyć całość postaci, a jednocześnie uniknąć białych kolorów tła, należy zamienić kolor na alfę. Tak też robię i wszystko się ładnie zaznacza, bez białych fragmentów itd. Niestety, kiedy obraz ten już sam umieszczony zostaje na innym tle (właśnie po wykonaniu operacji z kolorem alfa), prześwituje przez niego tło zdjęcia. Jak temu zaradzić? Bardzo proszę o pomoc.
« Ostatnia zmiana: 26.11.2014, 14:54:31 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 25.11.2014, 21:33:10 »

Z tego co piszesz wynika, że zamieniłeś biały kolor na przezroczystość na całym obrazku zamiast tylko na obszarze tła. Jeśli masz teraz tę wyciętą postać na przezroczystym tle, to kliknij PPM na warstwę z postacią, wybierz: Kanał alfa na zaznaczenie i wypełnij to zaznaczenie białym kolorem na nowej, przezroczystej warstwie poniżej rendera a powyżej tła.

...wyodrębniłem postać z pierwotnego zdjęcia i zapisałem je na białym tle (chyba nawet inaczej się nie da na tym etapie).
To źle zrobiłeś. Trzeba było zapisać od razu na przezroczystym tle. Po co dodawać białe tło, a później się męczyć z jego usuwaniem?? I niby dlaczego się nie da?
Nokias
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Nokias

« Odpowiedz #2 : 25.11.2014, 22:39:25 »

Bardzo dziękuję, że usiłujesz mi pomóc, ale, jak pisałem wyżej, jestem amatorem jeśli idzie o obsługę GIMP-a czy innych programów graficznych i nie wszystko jest dla mnie jasne (choćby pod względem terminologicznym: warstwa a tło, render itd.).

Może, jeśli oczywiście możesz mi tak to wytłumaczyć, wyjdźmy od początku, tj. mam zdjęcie, na którym chcę umieścić postać (jeden plik) i plik z postacią na białym tle. Jakie powinienem podjąć kolejne kroki, wychodząc od tego punktu?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 25.11.2014, 23:13:28 »

Zaznacz białe tło różdżką Magiczna różdżka i dopiero wtedy zamień biały kolor na przezroczystość: Kolory -> Zmiana koloru na alfę. Następnie zmiękcz zaznaczenie o jakieś 3 piksele: Zaznaczenie -> Zmiękcz i ponownie zmień biały kolor na alfę. W ten sposób otrzymasz wyciętą postać na przezroczystym tle i to się właśnie nazywa render. Eksportuj obraz do formatu PNG (JPG nie obsługuje przezroczystości). Otwórz zdjęcie do którego chcesz wkleić wyciętą postać, a następnie otwórz plik PNG z renderem jako warstwę za pomocą: Plik -> Otwórz jako warstwy. W oknie warstw powinieneś wówczas mieć dwie warstwy: niżej zdjęcie będące tłem i na warstwie powyżej render czyli tę wyciętą postać. Teraz możesz sobie przesunąć postać w dowolne miejsce używając narzędzia przesuwanie Przesuwanie, przeskalować czy co tam Ci jeszcze potrzeba.
Nokias
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Nokias

« Odpowiedz #4 : 25.11.2014, 23:44:27 »

Jesteś wielka! Teraz obyło się bez problemów, będę miał świetny prezent. Dzięki wielkie Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak usunąć przezroczystość z dodawanego do tła obiektu?
Skocz do: