Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Nakładanie tekstury  (Przeczytany 2031 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
grzesiek446
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

grzesiek446

« : 20.10.2014, 21:04:56 »

Siemka mam problem. Mianowicie nie wiem jak nałożyć teksture w tle dokładniej INOX na zaznaczony obszar Uśmiech Prosze o pomoc !

Z góry dziękuje  Uśmiech

PS JESTEM TOTALNYM LAIKIEM W GIMPIE ZACZĄŁEM 3 DNI TEMU // ZDJJ : http://scr.hu/1gp4/6pecf
« Ostatnia zmiana: 27.10.2014, 20:09:13 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 20.10.2014, 21:14:43 »

Nie wiem, co to INOX, ale generalnie tekstury nakłada się używając mieszania warstw. Otwierasz teksturę jako nową warstwę i umieszczasz ją powyżej tła, a poniżej warstwy z renderem (w oknie warstw: do przemieszczania służą zielone strzałki u dołu okna, można też warstwę po prostu przeciągnąć). Tryb warstwy z teksturą możesz zmienić np. na Pokrywanie, Mnożenie, Połączenie ziarna itd. (rozwijana lista na górze okna warstw). Warto wypróbować różne tryby i wybrać ten, który najlepiej się prezentuje. Dodatkowo można również zmniejszyć krycie warstwy (suwakiem, w oknie warstw na górze, poniżej trybu) jeśli efekt mieszania jest zbyt intensywny, bądź powielić Duplikowanie warstwy warstwę z teksturą, jeśli jest zbyt słaby.
grzesiek446
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

grzesiek446

« Odpowiedz #2 : 20.10.2014, 21:33:44 »

INOX- Stal nierdzewna Uśmiech

Dzięki za pomoc ! Można zamknąć Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Nakładanie tekstury
Skocz do: