Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Poprawa jakości jenobarwnego obrazka  (Przeczytany 1548 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kubalek452
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

kubalek452

« : 05.10.2014, 18:18:55 »

Witam !
Szukam osoby ktora pomoze mi wyostrzyc obrazek ktory zrobilem lecz boje sie ze bedzie zpikselowany
bluza ta bedzie kupiona w sklepie internetowym.
mam nadzieje ze pomozecie

//Hasia: Usunęłam nazwę sklepu, bo mamy tutaj dużo spamu w podobnej postaci. Do pomocy przy grafice nazwa sklepu nie jest nam potrzebna. Podaj jedynie jakie mają wymagania.

L.I.N.K
Ukryta treść: Obrazek (kliknij aby pokazać/schować)

//be@: Poprawiłam tytuł na bardziej treściwy. Przeczytaj: https://www.gimpuj.info/index.php/topic,62496.0.html pkt.3
« Ostatnia zmiana: 10.11.2014, 06:42:13 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 05.10.2014, 18:39:35 »

Nie wiem jak inni, ale ja nie mogę pobrać normalnie tej grafiki. Po pobraniu pokazuje się komunikat, że plik jest uszkodzony. I wrzuć tę grafikę na jakiś hosting obrazów, tak aby można ją było zobaczyć nie pobierając na dysk.

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 06.10.2014, 05:36:04 »

Link działa, tylko grafika jest biała na przezroczystym tle i jak ktoś ma w przeglądarce ustawione białe tło, to jej nie widać. Nie trzeba pobierać na dysk, po kliknięciu w download wyświetla się w oknie przeglądarki, ale nie da się podać bezpośredniego linka, więc dla wygody dodałam znaczniki: [img].
Co do jakości obrazka, to faktycznie krawędzie są postrzępione. Skoro ma to iść do druku, to najlepszym rozwiązaniem będzie obrysowanie konturów ścieżkami i zapisanie grafiki w rozdzielczości 300 ppi. Najprostszy sposób:
- utwórz sobie nowy obraz o rozdzielczości 300 ppi, przezroczystym tle i takich wymiarach w milimetrach bądź centymetrach, jakie powinien mieć gotowy wydruk (+ margines kilka mm na spady)
- otwórz grafikę jako nową warstwę: Plik -> Otwórz jako warstwy bądź po prostu przeciągnij plik na okno programu
- kliknij PPM na warstwę z obrazkiem (w oknie warstw) i wybierz: Kanał alfa na zaznaczenie, a następnie wyłącz widoczność Widoczność warstwy tej warstwy
- zamień zaznaczenie na ścieżkę: Zaznaczenie -> Przekształć na ścieżkę i włącz jej widoczność w oknie ścieżek
- powstałą ścieżkę przeskaluj (w opcjach narzędzia skalowanie Skalowanie trzeba wybrać skalowanie ścieżek) do docelowych rozmiarów i w razie potrzeby przesuń Przesuwanie (w opcjach przesuwania trzeba ustawić ścieżki) na środek obrazu
- zmień ścieżkę na zaznaczenie i wypełnij białym kolorem na przezroczystej warstwie Tło, wyłącz zaznaczenie
- napis prawdopodobnie będzie nieco zniekształcony, więc najlepiej go usunąć i wpisać od nowa używając tej samej czcionki co w oryginale
- eksportuj do formatu PNG zaznaczając zachowanie rozdzielczości. Jeśli chcesz zapisać np. do PDF, to musisz podłożyć jakieś ciemne tło, aby obrazek był widoczny
« Ostatnia zmiana: 06.10.2014, 06:05:14 wysłane przez be@ » Zapisane
kubalek452
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

kubalek452

« Odpowiedz #3 : 06.10.2014, 17:49:43 »

wszystko spoko tylko mam pytanie jak zmienic sciezke na zaznaczenie
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 06.10.2014, 18:01:59 »

W oknie ścieżek klikasz PPM na ścieżkę i masz w menu. Można też kliknąć w ikonkę (taki czerwony kwadracik) u dołu okna.
kubalek452
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

kubalek452

« Odpowiedz #5 : 07.10.2014, 07:26:20 »

Mam jeszcze 1 pyanie dlaczego nie moge pomalowac obrazka po prostu jest caly czas przezroczysty
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #6 : 07.10.2014, 07:59:53 »

Sprawdź, czy masz aktywne zaznaczenie i nie malujesz po za jego obszarem.

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 07.10.2014, 09:17:32 »

Albo może zablokowałeś sobie niechcący przezroczystość lub malujesz po innej warstwie. Poza tym miałeś wypełnić zaznaczenie kubełkiem Wypełnienie kubełkiem, a nie coś malować.
Najlepiej daj zrzut z okna warstw i okna z obrazem.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Poprawa jakości jenobarwnego obrazka
Skocz do: