Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wrysowanie prostopadościanu  (Przeczytany 1068 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Reusik
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Reusik

« : 01.10.2014, 10:20:38 »

Witam!

Jeżeli chodzi o GIMPa jestm totalnie nowy, uczę się samodzielnie od podstaw, mam potrzebe przerobić zdjęcie (poniżej podaje link do niego), a mianowicie chodzi mi o wrysowanie prostopadłościanu, który mniej więcej będzie wyznaczał jaką wielkością dana 'kupa'śmieci jest objęta, oraz zaznaczenie tych ścian prostopadłościanu na kolor (najlepiej by dawał on efekt przezroczystości). Proszę o wyrozumiałość, starałem się szukać też informacji na ten temat, ale jak wrysowywuje prostopadłościan, to nie zaznacza mi sie niestety jako element, a zdjęcie nie jest swoistym tłem, przez co 'koloruję' elementy tła, które muszą zostać Smutny.

Pozdrawiam i dziękujęza pomoc z góry Uśmiech.

Zdjęcie: http://zapodaj.net/370d269c6bf20.jpg.html
« Ostatnia zmiana: 10.11.2014, 06:42:51 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 01.10.2014, 11:51:58 »

Jeśli nie znasz nawet podstaw, to trudno będzie Ci cokolwiek wytłumaczyć. Brać się za taki projekt na sam początek to trochę nierozsądne.
Tak na szybko kilka porad (bo zaraz muszę wyjść z domu Uśmiech)
Nie rysuj na tej samej warstwie co zdjęcie. Utwórz sobie nową przeźroczystą warstwę i na niej narysuj szkic tych prostopadłościanów. Na kolejnych przeźroczystych warstwach zrób ściany prostopadłościanów, każda na osobnej aby później wyglądało naturalnie, kiedy jedna drugą będzie przykrywać. Zastanów się , która ściana będzie przykrywać inną itp. Zacznij od tego prostopadłościanu, który będzie najgłębiej. Narysuj pierwszą najgłębiej znajdującą się ściankę za pomocą ścieżki i zamień ścieżkę na zaznaczenie albo użyj zaznaczenia odręcznego. Kiedy zaznaczysz już tę ściankę, to wypełnij te zaznaczenie kolorem. Zmniejsz krycie warstwy (np. 50%). Następnie utwórz nową przeźroczystą warstwę. Pozbądź się zaznaczenia, bo narysujesz nowe dla następnej ścianki. Kiedy zaznaczysz, to również wypełnij tym samym kolorem i zmień krycie. Zrób tak dla każdej ścianki a później każdego prostopadłościanu.

Przeczytaj FAQ. Szukaj też rozwiązań w tutkach. Tu masz o ścieżkach: https://www.gimpuj.info/index.php/topic,88.0.html Możesz też pytać o jakieś szczegóły bo wytłumaczenie od razu krok po kroku tego, to prawie jak napisanie całego tutka.

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wrysowanie prostopadościanu
Skocz do: