Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Częściowe wycinanie lassem i wklejanie pod to napisu
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Częściowe wycinanie lassem i wklejanie pod to napisu  (Przeczytany 5454 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
uni-prossent
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

uni-prossent

« : 28.08.2014, 11:53:45 »

Witam

Mam problem, niestety nie wiem jak zrobic materiał w którym muszę wyciać tylko jego część. Mowa tu o wycięciu górnej cześci postaci etc i wklejenie pod nią napisu / loga. Efekt taki jak w okładkach czasopism np:

1.

Który powstał z materiału:

2.

Chodzi o to czy i jak moge wyciąć tylko (w tym przypadku) jego głowę aby wrzucic pod nią logo i potem przykleić ja na dokładnie tym samym miejscu ??

Proszę o pomoc.
« Ostatnia zmiana: 10.11.2014, 06:56:53 wysłane przez be@ » Zapisane
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 28.08.2014, 12:30:51 »

Musisz dokładnie zaznaczyć element, który chcesz wyciąć. Ponieważ właśnie zauważyłam, że w naszym forumowym tutku http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1219.0.html wcięło obrazki, znalazłam filmik  https://www.youtube.com/watch?v=iY3xJMVdNl8. Na filmiku zobaczysz jak zaznaczyć taki element i kiedy już to zrobisz, to skopiuj zawartość zaznaczenia. Mając w dalszym ciągu aktywne zaznaczenie utwórz sobie nową przeźroczystą warstwę i użyj opcji Edycja->wklej do. Napis wstaw na warstwie pomiędzy oryginalnym obrazkiem a wyciętym elementem.

uni-prossent
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

uni-prossent

« Odpowiedz #2 : 28.08.2014, 13:48:28 »

jak wycinać więm, a jak potem wstawić to na idealnie to samo miejsce ?? Aby uniknąć białych szpar etc ??
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #3 : 28.08.2014, 14:08:41 »

To przecież napisałam ci w poprzedniej wiadomości:
Na filmiku zobaczysz jak zaznaczyć taki element i kiedy już to zrobisz, to skopiuj zawartość zaznaczenia. Mając w dalszym ciągu aktywne zaznaczenie utwórz sobie nową przeźroczystą warstwę i użyj opcji Edycja->wklej do. Napis wstaw na warstwie pomiędzy oryginalnym obrazkiem a wyciętym elementem.

uni-prossent
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

uni-prossent

« Odpowiedz #4 : 29.08.2014, 21:17:13 »

Pojawiło się kilka problemów. Pierwszy z nich to przybornik który nie zawiera opcji "Projektowanie" która z tego co widzę konieczna jest do wycięcia obiektu. Jak ją przywrócić, dodać etc ?? Wersja GIMPA to 2.8
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 29.08.2014, 21:29:31 »

Projektowanie, to opcja narzędzia ścieżki Ścieżki. Powinna się pojawić, kiedy wybierzesz z przybornika to narzędzie i jednocześnie masz otwarte okno Opcje narzędzia (Okna -> Dokowalne okna dialogowe).
Poza tym lepiej zamiast odrywać zaznaczoną głowę, wypełnić to zaznaczenie czarnym kolorem na białej masce dodanej do warstwy tekstowej. Zawsze wtedy łatwiej coś poprawić.
uni-prossent
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

uni-prossent

« Odpowiedz #6 : 30.08.2014, 00:32:23 »

Stosując się do zaleceń, mi jako laikowi wychodzi taki oto efekt:

Nie wiem co robię źlę. Teskt jest wpisany testowo poprzez przybornik - wycięta część jest wklejona z nowo otwartego pliku w którym zostało zapisane po wycięciu. Napis jest pomiędzy tłem a głową tak jak powinno być ale co z resztą ? Jak zrobić pełne krycie ?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 03.09.2014, 02:40:56 »

A skąd tam się wzięła ta biała poświata? Chyba coś mocno namieszałeś. W ogóle nie rozumiem, po co zapisywałeś ten wycięty fragment do osobnego pliku. Wystarczyło oderwać zaznaczenie i zamienić na nową warstwę. A najlepiej, tak jak pisałam wcześniej, nie wycinać tej głowy, tylko zaznaczyć i wypełnić zaznaczenie na białej masce warstwy czarnym kolorem.
Jeśli czegoś nie do końca zrozumiałeś z tych instrukcji, to powinieneś dopytać, zamiast kombinować i zgadywać, bo to jest najczęściej powodem problemów.
Trudno zgadnąć, cóżeś tam porobił, musiałbyś tutaj załączyć XCF. Myślę, że najlepiej, jeśli zrobisz to od nowa. Napiszę Ci jeszcze raz, krok po kroku:
1. Otwierasz obrazek w GIMP-ie
2. Wpisujesz swój tekst Narzędzia tekstowe i przesuwasz Przesuwanie go w docelowe miejsce
3. Dodajesz maskę do warstwy tekstowej: w oknie warstw klikasz PPM na warstwie tekstowej i wybierasz z menu: Dodaj maskę warstwy. Maska ma być biała.
4. Zaznaczasz głowę postaci narzędziem lasso Lasso lub ścieżkami Ścieżki. Dla precyzji powiększ sobie widok do ok. 300%. Jeśli używałeś ścieżek, to zmień  ścieżkę w zaznaczenie.
5. Powiększ zaznaczenie o 2 px (Zaznaczenie -> Powiększ) i zmiękcz o 4 px (Zaznaczenie -> Zmiękcz).
6. W oknie warstw kliknij w maskę warstwy tekstowej aby ją aktywować (nieaktywna ma czarną obwódkę, aktywna białą) i wypełnij zaznaczenie czarnym kolorem. Wyłącz zaznaczenie.

Pamiętaj, aby po otrzymaniu satysfakcjonującej odpowiedzi dodać tag [ROZ]
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Częściowe wycinanie lassem i wklejanie pod to napisu
Skocz do: