Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Odrywanie zaznaczenia, rozmywanie tła na zdjęciu
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Odrywanie zaznaczenia, rozmywanie tła na zdjęciu  (Przeczytany 13530 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Basia.1
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Basia.1

« : 13.08.2014, 16:57:38 »

Witam
Od niedawna używam Gimp i mam mnóstwo pytań, ale teraz 2 najpilniejsze. Wycinałam za pomocą pętelki ( aby ostatecznie rozmyć tło) kawałek zdjęcia i gdy się pomyliłam, to nie dało się cofnąć 1 operacji, nie działało ani Ctrl+z ani "cofnij" z edycji. Dlaczego?  Gdy już po wielu razach zaczynania od nowa wycięłam i oderwałam do innej warstwy, to chciałam rozmazać brzegi tam gdzie oderwałam za pomocą klonowania..., i znowu klonowanie nie działa :-(. Kliknęłam stempelek i klikam na obraz trzymając Ctrl i potem w inne miejsce już nie trzymając... i nic :-(. Dlaczego ten Gimp mnie nie słucha? :-( Proszę o pomoc.

//be@: Poprawiłam tytuł. Przeczytaj: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,62496.0.html (pkt.3)
« Ostatnia zmiana: 10.11.2014, 07:09:42 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 13.08.2014, 17:03:54 »

Klonowanie nie służy do rozmazywania. Prawdopodobnie nie potrafisz się prawidłowo posługiwać narzędziami i zaznaczeniem. W tej sytuacji powinnaś zacząć od przerobienia kilku tutoriali.
Nie jestem w stanie zgadywać, co robisz nie tak, kiedy tego nie widzę. Ew. mogę pomóc przez Skype.
Basia.1
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Basia.1

« Odpowiedz #2 : 13.08.2014, 17:05:40 »

Robiłam po kolei tak jak tutaj jest opisane: http://www.komputerswiat.pl/poradniki/programy/gimp/2013/02/gimp-jak-rozmyc-tlo-zdjecia.aspx  .
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 13.08.2014, 17:09:42 »

Nigdy nie widziałam tego poradnika, jak dla mnie jest dziwny. Ja bym tego w ten sposób nie robiła. A klonowanie niczego nie rozmywa. Poza tym to i tak nie wyjaśnia, co robisz źle. Musiałabym widzieć w jaki sposób to robisz. Mogłaś coś przeoczyć i zrobić inaczej niż w poradniku. Gdyby autorka tego poradnika dodała do warstwy przezroczystość przed oderwaniem zaznaczenia, to nie miałaby białego w miejcu tygrysa tylko przezroczyste i nie musiałaby się macać z klonowaniem.
Basia.1
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Basia.1

« Odpowiedz #4 : 13.08.2014, 17:19:36 »

Jej, zduplikowałam warstwę i na tej zduplikowanej działa. Nie rozumiem, ale cieszę się. Nadal jednak nie wiem dlaczego kiedy wycinałam to nie dało się cofnąć 1 kliknięcia tylko trzeba było zaczynać od nowa.

Czyli zanim oderwałam zaznaczony fragment to miałam go zrobić przeźroczystym?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 13.08.2014, 17:22:13 »

Do zaznaczania najlepiej używać ścieżek Ścieżki. Nie da się cofnąć dodania węzła w zaznaczeniu odręcznym. Można cofnąć tylko całe zaznaczenie. Dlatego lepiej zaznaczać etapami w trybie dodawania, jeśli już koniecznie chcesz używać tego narzędzia, a masz duży i skomplikowany obszar do zaznaczenia.
Nadal nie wiem, po co sobie tak utrudniać tym klonowaniem, to naprawdę dziwny pomysł...
Basia.1
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Basia.1

« Odpowiedz #6 : 13.08.2014, 17:30:21 »

Dziękuję za chęć pomocy. A mogłabyś mi podać jakiś konkretny tutorial, który nauczyłby mnie odrywania warstw i rozmazywania tła?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 13.08.2014, 17:35:07 »

Właściwie możesz zrobić tak samo jak w tym tutorialu, tylko do zaznaczania lepiej użyj ścieżek i przed oderwaniem warstwy dodaj do niej przezroczystość: Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa. Następnie trzeba zablokować przezroczystość warstwy z tłem: klikasz w ikonkę na górze okna warstw i wtedy możesz rozmywać bez żadnego klonowania.
Akurat konkretnie takiego tutoriala nie kojarzę, ale warto sobie ogólnie przerobić kilka dla początkujących, aby przynajmniej nauczyć się podstaw.
Basia.1
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Basia.1

« Odpowiedz #8 : 13.08.2014, 17:37:07 »

Jeszcze mam jedno pytanie. Jak już oderwałam kawałek zdjęcia - mojego Tatę, to później jeszcze na tej warstwie zaznaczałam fragment, bo tutaj jeszcze był kawałek tła i jak chciałam oderwać, to wyskakuje komunikat, że nie można oderwać zaznaczenia, bo zaznaczony obszar jest pusty. Chcę ten kawałek tła wyciąć i też rozmazać.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #9 : 13.08.2014, 17:39:18 »

Piszesz tak chaotycznie, że trudno zgadnąć o co chodzi. Pewnie chciałaś oderwać zaznaczenie na niewłaściwej warstwie.
Basia.1
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Basia.1

« Odpowiedz #10 : 13.08.2014, 17:45:56 »

Zaznaczam na oderwanej warstwie.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #11 : 13.08.2014, 17:47:58 »

No właśnie, to chcesz oderwać zaznaczenie z oderwanego zaznaczenia? Musisz najpierw zamienić je na zwykłą warstwę.
@Edit:
Chociaż teraz sprawdziłam i na oderwanym zaznaczeniu nie da się w ogóle zaznaczać, więc być może zaznaczyłaś jakiś pusty obszar poza granicami warstwy. Może to, co Ci się zdawało że jest na tej warstwie, tak naprawdę jest na warstwie poniżej. Sprawdź, którą warstwę masz aktywną w oknie warstw (podświetloną) i wyłącz widoczność Widoczność warstwy innych warstw, wtedy będziesz widzieć, co dokładnie masz na tej konkretnej warstwie.
« Ostatnia zmiana: 13.08.2014, 18:06:13 wysłane przez be@ » Zapisane
Basia.1
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Basia.1

« Odpowiedz #12 : 16.08.2014, 20:08:13 »

Proszę jeszcze raz o pomoc. Co oznacza znak zakazu gdy chcę klonować? Dlaczego nie mogę, nie da się?  A czasem ten znak znika, ale itak klonowanie nie działa :-(.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 17.08.2014, 04:46:16 »

U dołu okna z obrazem powinny pojawiać się podpowiedzi, zwróć na nie uwagę. Poza tym powodów może być wiele. Być może nie pobrałaś pikseli do sklonowania, albo pobrałaś na pustej warstwie, albo masz obraz w innym trybie niż RGB. Nie dajesz żadnych zrzutów, a ja nie mam szklanej kuli i nie widzę co i jak robisz. Jeśli zadajesz tego rodzaju pytanie, to załącz zrzut okna obrazu wraz z oknem warstw i oknem z opcjami aktualnie używanego narzędzia, zrobiony w trakcie wykonywania problematycznej czynności (pamiętaj, aby na zrzucie było tylko to, co istotne, a nie cały Twój pulpit).
 Proponowałam już raz pomoc przez Skype. Jest tam opcja współdzielenia ekranu, więc mogłabym zobaczyć, w jaki sposób wykonujesz poszczególne czynności w GIMP-ie i wychwycić ew. błędy.
« Ostatnia zmiana: 17.08.2014, 06:37:56 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Odrywanie zaznaczenia, rozmywanie tła na zdjęciu
Skocz do: