Chodzi mi konkretnie o przystosowanie zdjęć kartek z tekstem do wydrukowania tak, żeby uzyskać wydruk jak najbardziej zbliżony do oryginału. Coś jakby alternatywa dla ksera lub skanowania.
Przykład:

Zawsze robiłem to w ten sposób: kadrowanie, filtr "fotokopia", poziomy, eksport do JPG. Z reguły dałoby się to zrobić dla całej serii zdjęć na jednakowych ustawieniach (potem tylko wykadrować w innym programie). Nie znalazłem jednak opcji pozwalającej na robienie tego automatycznie ani innego darmowego programu z taką możliwością (i takim filtrem), więc każdy plik musiałem opracowywać oddzielnie.
Od razu dodam, że nie jest możliwe zrobienie od razu takiego zdjęcia jak ww. przykład po prawej stronie. Korekta ekspozycji, ustawianie kontrastu w aparacie itp. nic nie da. Zawsze albo tło wyjdzie za ciemne, albo litery za jasne - tusz/toner nie jest idealnie czarny. A często jest jeszcze nierównomierne oświetlenie, z którym akurat gimpowy filtr radzi sobie bardzo dobrze.
Czy jest możliwe w Gimpie automatyczne obrobienie wielu zdjęć w taki sposób? Nie znam się na programowaniu, skryptach itp.