Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Automatyczna edycja wielu zdjęć  (Przeczytany 4289 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lukasz10
Gość
« : 23.07.2014, 10:44:56 »

Chodzi mi konkretnie o przystosowanie zdjęć kartek z tekstem do wydrukowania tak, żeby uzyskać wydruk jak najbardziej zbliżony do oryginału. Coś jakby alternatywa dla ksera lub skanowania.
Przykład:

Zawsze robiłem to w ten sposób: kadrowanie, filtr "fotokopia", poziomy, eksport do JPG. Z reguły dałoby się to zrobić dla całej serii zdjęć na jednakowych ustawieniach (potem tylko wykadrować w innym programie). Nie znalazłem jednak opcji pozwalającej na robienie tego automatycznie ani innego darmowego programu z taką możliwością (i takim filtrem), więc każdy plik musiałem opracowywać oddzielnie.

Od razu dodam, że nie jest możliwe zrobienie od razu takiego zdjęcia jak ww. przykład po prawej stronie. Korekta ekspozycji, ustawianie kontrastu w aparacie itp. nic nie da. Zawsze albo tło wyjdzie za ciemne, albo litery za jasne - tusz/toner nie jest idealnie czarny. A często jest jeszcze nierównomierne oświetlenie, z którym akurat gimpowy filtr radzi sobie bardzo dobrze.

Czy jest możliwe w Gimpie automatyczne obrobienie wielu zdjęć w taki sposób? Nie znam się na programowaniu, skryptach itp.
« Ostatnia zmiana: 27.07.2014, 21:15:11 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 23.07.2014, 10:50:30 »

http://www.gimpuj.info/index.php/topic,59911.0/all.html
W G'MIC jest lepszy filtr do poprawy takich zdjęć.
lukasz10
Gość
« Odpowiedz #2 : 23.07.2014, 11:19:39 »

Wyskakuje mi informacja, że nie znaleziono pcre3.dll. Gdzie mam umieścić ten plik? System Windows Vista.

Który to filtr w G'MIC?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 23.07.2014, 11:27:44 »

Plik pcre3.dll należy umieścić w: C:\Windows\System32.
Filtr nazywa się Repair scanned document w zakładce Repair.
lukasz10
Gość
« Odpowiedz #4 : 23.07.2014, 11:36:17 »

Super, o to właśnie chodziło. Dzięki!
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Automatyczna edycja wielu zdjęć
Skocz do: