Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Dodanie znaku wodnego do animacji  (Przeczytany 3249 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
miszaszisza
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

miszaszisza

« : 17.07.2014, 13:55:50 »

Cześć i czołem, po wyguglowaniu i przeszukaniu forum, całą wczorajszą noc spędziłem nad próbami nałożenia znaku wodnego na gifa. Efekty? Mierne ;c

Klasycznie, otwieram GIMPA, zmieniam tryb na RGB. Tworzę nową, przeźroczystą warstwę na którą nakładam napis, następnie zaznaczam wszystkie inne warstwy wraz z tłem jako widoczne i próbuję użyć funkcji overley background, którą tak polecacie, jednakże po procesie znak wodny znika, pojawia się jedynie na końcówce już wyeksportowanego gifa.

Dodam, że jeśli łącze po kolei klatki z warstwą ( dosyć monotonne przy 80 klatkach) to wychodzi jako taki efekt, z tym, ze znak wodny migocze, (dobrze, że chociaż jest przez całego gifa). Co robię, źle? Jakieś wskazówki, sugestie, pytania mile widziane.

Próbowałem już wielu kombinacji, nałożenia warstwy z gifem na tło i następnie overley background, kopiowanie znaku wodnego ze schowka  zamiast tworzenia nowej warstwy też nie przyniosło skutków ;c.

W miarę możliwości, proszę o dosyć łopatologiczne wytłumaczenie problemu Uśmiech

//be@: Poprawiłam tytuł na bardziej adekwatny do treści
« Ostatnia zmiana: 10.11.2014, 07:14:56 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.07.2014, 13:59:44 »

Znak musi się znajdować na osobnej, przezroczystej warstwie, która z kolei ma być na samym dole stosu warstw. Po zastosowaniu filtra warstwę tę należy usunąć.
miszaszisza
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

miszaszisza

« Odpowiedz #2 : 17.07.2014, 14:27:17 »

Po kilku próbach i błędach osiągnąłem zamierzony efekt. Jednakże dalej wydaję mi się, że znak delikatnie załamuję się na poszczególnych klatkach (naprawdę kosmetyka), da się to jeszcze jakoś poprawić?
« Ostatnia zmiana: 17.07.2014, 15:52:54 wysłane przez miszaszisza » Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #3 : 17.07.2014, 18:38:46 »

Tak tylko nawiasem wspomnę, że są skrypty i pluginy do znaków wodnych w GIMP-ie.
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 18.07.2014, 04:36:24 »

Jeśli warstwy są już połączone, to raczej nie da się poprawić, chociaż nie bardzo wiem, co oznacza, że "znak delikatnie załamuje się na poszczególnych klatkach". W przypadku dużej ilości klatek, skrypt mógł go nałożyć z jakimś minimalnym przesunięciem, ale raczej nie powinien.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Dodanie znaku wodnego do animacji
Skocz do: