Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [Roz] Odwrócenie kierunku animacji  (Przeczytany 1498 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Nikki Lowa
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 11.07.2014, 20:11:34 »

Witam. Przeszukałam internet w poszukiwaniu odpowiedzi, ale nie wiem, czy źle formułowałam zdanie, czy odpowiedzi raczej nie ma. Mianowicie, chodzi mi o odwrócenie gifa...

... w sposób, by głośnik się ściszał, nie podgłaszał, samo odwrócenie warstw nic nie daje, bo jako pierwsza w animacji wtedy jest ustawiona ta, która ma wszystkie trzy kreski i nie ma opcji, żeby po kolei znikały. Kombinuję, ale coś nie umiem nic ugrać, może ktoś byłby w stanie pomóc? I przy okazji, bo do tej pory nie było mi to potrzebne. Jak widać na obrazku, zrobił się pikselowy, a oryginał (plik png) był wygładzony, jakie ustawienie zastosować, by w dalszym ciągu obraz był wygładzony? Jest w ogóle taka możliwość?

//be@: Poprawiłam tytuł
« Ostatnia zmiana: 12.07.2014, 04:08:21 wysłane przez Nikki Lowa » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 11.07.2014, 22:50:08 »

Właśnie wystarczy odwrócić kolejność warstw, a kreski nie znikają tylko dlatego, że masz animację w trybie nakładania zamiast zastępowania. Wystarczy więc zmienić w nazwie każdej warstwy "(combine)" na "(replace)" i voilà:

Nikki Lowa
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 12.07.2014, 04:07:44 »

Medżik. Dziękuję za odpowiedź, dopiero zaczynam przygodę z animacją w GIMPie i najwidoczniej muszę sporo poczytać Uśmiech + dziękuję za zmianę nazwy tematu Mrugnięcie (tamta była chyba mniej trafna xD)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [Roz] Odwrócenie kierunku animacji
Skocz do: