Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Obramowanie wokół tekstu  (Przeczytany 9048 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Ilrealus
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Ilrealus

« : 17.06.2014, 14:46:17 »

Witam Mrugnięcie
Na początku chciałbym się przywitać, bo to mój pierwszy post, ale do rzeczy:

Często widać na szablonach czcionkę, która wygląda na czarną z białą otoczką, lub białą z czarną otoczką, nie chodzi mi o jakieś duże teksty na logach, ale o normalne, małe czcionki na np. zakładkach:
Nie znalazłem przykładu, choć gdy nie musiałem go szukać to pojawiał się ciągle Mrugnięcie

http://grafa.biz/images/templates/1293283139.png

Coś na tej zasadzie, po lewej stronie np. na zakładkach , chodzi o to, że niby tekst jest koloru białego, jednak posiada cienką otoczkę czarną, i jeżeli wstawimy ten tekst na jasne tło, lub na białe, to bedzie widoczne, i nie będzie zlewało się z tłem Mrugnięcie
« Ostatnia zmiana: 09.03.2016, 06:44:43 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 17.06.2014, 14:59:09 »

Zmień ten tytuł na bardziej adekwatny, np. "Otoczka wokół tekstu".
Wystarczy zduplikować Duplikowanie warstwy warstwę tekstową i na tej oryginalnej (tej co jest niżej) zmienić kolor na przeciwny, np. z białego na czarny, a następnie rozmyć Gaussem o 1 px. Jeśli efekt będzie zbyt słabo widoczny, to można jeszcze tę warstwę ze zmienionym kolorem powielić.
Ilrealus
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Ilrealus

« Odpowiedz #2 : 17.06.2014, 15:16:48 »

Nazwa tematu zmieniona, ale niestety nie udało się rozwiązać problemu,
jeżeli chodzi o tego typu otoczkę, mógłbym skorzystać z gotowego skryptu, ale zależy mi, żeby ta otoczka była "ostra", nie rozmyta, i żeby dobrze komponowała się nawet na mniejszych czcionkach,

mam na mysli coś bardziej w ten deseń:
http://9.s.dziennik.pl/pliki/5993000/5993864-mem-520-408.jpg

tylko że o wiele mniejszej czcionki, chodzi o to, że nawet biała czcionka byłaby dobrze widoczna na białym tle, jeżeli posiadałaby taką otoczkę, bardzo często można ten efekt zobaczyć na szablonach robionych w PS, ale akurat średnio jestem w stanie je znaleźć ;p
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 17.06.2014, 15:21:15 »

W takim razie po zduplikowaniu warstwy klikasz PPM na tę poniżej (czyli oryginał) i wybierasz: Kanał alfa na zaznaczenie, powiększasz zaznaczenie o 1px i wypełniasz wybranym kolorem.
Ilrealus
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Ilrealus

« Odpowiedz #4 : 17.06.2014, 15:25:15 »

już lepiej, ale to nadal nie do końca to o co mi chodziło, ale wiem, że nie dacie rady mi pomóc, jeżeli nie znajdę dokładnego przykładu, jeżeli uda mi się znaleźć, to się odezwę, możliwe, że to po prostu kwestia czcionki,
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 17.06.2014, 15:28:18 »

Może po prostu źle dobierasz ten kolor albo grubość obramowania. Zawsze można też zmniejszyć krycie tej niższej warstwy, aby obramowanie było mniej intensywne albo zmienić tryb krycia np. na Pokrywanie. Można też, po zduplikowaniu i zmianie koloru po prostu przesunąć tę niższą warstwę o 1px w dół i w prawo.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Obramowanie wokół tekstu
Skocz do: