Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zmiana wymiaru obrazka po skalowaniu (i jego zapis)
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Zmiana wymiaru obrazka po skalowaniu (i jego zapis)  (Przeczytany 2421 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
NeutroNShivA
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

NeutroNShivA

« : 11.06.2014, 01:22:32 »

Witam! Jestem nowy i mam poważny problem. Jaki? A więc mam obrazek, np przykładowo tapetę. Przeskalowałem ją do mniejszego rozmiaru. Zapisuję plik. Efekt jest taki, że wymiary całego pliku są takie same, ale przeskalowany obrazek jest w lewym górnym rogu, areszta jest biała. Jak zapisać SAM PRZESKALOWANY OBRAZEK w nowej rozdzielczości, BEZ tego białego wypełnienia. Załącznik żeby bylo wiadomo o co mi chodzi: http://i.imgur.com/1JfbgaZ.jpg

Pilnie potrzebuję pomocy, bo dostanę wścieklizny jak się tego nie dowiem. Mam ten problem od lat. Hilfe!

EDIT: z jpg radziłem sobie przycinając to w paincie, ale z nie wiem co zrobić z png...
« Ostatnia zmiana: 11.06.2014, 14:49:49 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 11.06.2014, 03:27:51 »

Zamiast skalować cały obraz, najwyraźniej skalujesz tylko warstwę. Użyj opcji: Obraz -> Skaluj obraz. A jeśli używasz narzędzia skalowanie Skalowanie, to po przeskalowaniu zastosuj: Obraz -> Automatycznie przytnij obraz. W przypadku, gdy miałeś tylko jedną warstwę, możesz również użyć: Obraz -> Dopasuj płótno do warstw.
NeutroNShivA
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

NeutroNShivA

« Odpowiedz #2 : 11.06.2014, 14:19:44 »

Dzieki wielkie za wspaniałą i szybką odpowiedź. Jestem Ci mega wdzięczny ^_^
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zmiana wymiaru obrazka po skalowaniu (i jego zapis)
Skocz do: