Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] G.I.M.P. 2.8.10 - Crash przy dużych plikach...
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] G.I.M.P. 2.8.10 - Crash przy dużych plikach...  (Przeczytany 1962 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
P7K
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 10.06.2014, 12:05:14 »

Witam wszystkich zacnych użytkowników.

Pracuję na GIMPie już kilka lat ale dopiero teraz problem zmusił mnie do szukania pomocy.
Od jakiegoś już czasu korzystam z wersji 2.8.10 i mam problem z pracą na dużych plikach (np.: 1Gb na dysku, 23621x8267, 300DPI). Chwilę jestem w stanie COŚ zrobić (w trybie jedno polecenie na raz) ale wystarczy, że kliknę na program w czasie wykonywania operacji i momentalnie program przestaje działać. Myślałem, że może to problem z niestabilnym systemem (Win7) ale ten jest czysty bez zbędnych i dziwnych programów z regularnie czyszczonymi rejestrami, aktualizacjami itp. Następnie pomyślałem o problemie technicznym samej stacji ale ta również pracuje dobrze (temp., napięcia, sprawdzony RAM itp. itd.). Dodam, że sam komp jest dość dobry: i7@3,4Ghz, 16Gb Kingston HyperX Blu, GeForce GTX660Ti, płyta MSI plus dobre chłodzenie. Jeżeli wszystkie te elementy działają doszedłem do wniosku, że musi coś być z aplikacją. I teraz dochodzimy do sedna sprawy. Czy jest to przypadłość tej wersji czy problem z samą instalacją i/lub ustawieniami programu?! Podejrzewam wersję ponieważ na mniejszych plikach śmiga dobrze. Czy ktoś ma/miał podobny problem? Czy jest jakaś łatka? Może pomoże reinstall? Czy pozostaje mi downgrade? Jak tak, to którą wersję polecacie (najlepiej taką gdzie dobrze działa Separate... Mrugnięcie )? Pytam, bo nie mam czasu sprawdzać wszystkich możliwości.

Przepraszam jeżeli podobny wątek istnieje i proszę o przeniesienie. Chwilę szukałem ale nie mam za dużo czasu na rozwiązanie problemu dlatego postanowiłem napisać nowy temat.

Z góry dziękuję za szybką pomoc.
« Ostatnia zmiana: 11.06.2014, 09:54:17 wysłane przez P7K » Zapisane

Rangers Lead The Way! HOOAH!
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 10.06.2014, 12:13:28 »

Prawdopodobnie jest to przypadłością tej wersji, bo nie jesteś pierwszą osobą, która ma problemy z dużymi plikami na 2.8 pod Windows. Zawsze można się przesiąść na GIMP 2.6.12 albo zainstalować go obok 2.8 (sama tak zrobiłam, ale każda kolejna aktualizacja wersji 2.8 usuwa 2.6 i trzeba by go wtedy instalować na nowo).
P7K
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 10.06.2014, 12:20:31 »

OK dziękuję spróbuję z 2.6.12.

Napiszę później jak wyszło. Uśmiech

EDIT
Dokończyłem pracę. Wcześniejsza wersja działa stabilnie choć dwa razy wolniej.
« Ostatnia zmiana: 11.06.2014, 09:53:46 wysłane przez P7K » Zapisane

Rangers Lead The Way! HOOAH!
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] G.I.M.P. 2.8.10 - Crash przy dużych plikach...
Skocz do: