Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Jak zrobić ramkę wokół zdjęcia z przezroczystym tłem?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak zrobić ramkę wokół zdjęcia z przezroczystym tłem?  (Przeczytany 6457 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Desej
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Desej

« : 06.06.2014, 20:03:13 »

Witam! Szukałem tutoriali i nigdzie nie mogłem znaleźć żadnego poradnika na temat ramki wokół zdjęcia na którym jest przezroczyste tło.
Np. Chciałbym dodać do obrazka poniżej ramkę wokół obiektu a nie wokół całego obrazu. Jak to zrobić? Ma ktoś jakieś pomysły? Mógłby ktoś to wytłumaczyć? (Zdjęcie poniżej jest tylko przykładem)
« Ostatnia zmiana: 13.08.2014, 08:41:44 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 07.06.2014, 00:42:33 »

To może najpierw daj przykład, jak ta ramka ma wyglądać.
Proste obramowanie wokół obiektu na przezroczystym tle można zrobić bardzo łatwo. Klikasz PPM na warstwie, wybierasz: Kanał alfa na zaznaczenie, powiększasz to zaznaczenie o kilka lub kilkanaście pikseli  (trochę więcej niż docelowa grubość obramowania) i na nowej, przezroczystej warstwie poniżej obrazka wypełniasz kolorem, gradientem czy deseniem (można też wkleić dowolny obraz/teksturę za pomocą: Edycja -> Wklej do). Następnie zmniejszasz zaznaczenie o tyle pikseli ile ma wynosić grubość obramowania i klikasz DELETE.
Przykład: http://i.minus.com/iJ8I13r6dHTrc.png

PS
Aby zaznaczenie miało ładne, gładkie krawędzie, warto przed wypełnieniem zmienić je na ścieżkę i następnie ścieżkę w zaznaczenie.
« Ostatnia zmiana: 13.08.2014, 08:41:20 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Jak zrobić ramkę wokół zdjęcia z przezroczystym tłem?
Skocz do: