Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Kolorowy obraz po wklejeniu jest szary  (Przeczytany 3758 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
m-blue
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

m-blue

« : 04.06.2014, 14:39:59 »

Witajcie,
pewnie banał, ale szperając w sieci większość co znalazłem dotyczy pytań o szare tło, które jak już doczytałem wskazuje na brak pikseli o ile się fachowo wyrażam... Generalnie nie miałem raczej do czynienia z programami graficznymi poza jakimiś banalnymi rzeczami, a teraz przyszła potrzeba zrobienia prostego rysunku.
Potrzebuję w gimpie na zeskanowaną mapę nanieść kilka znaków drogowych i opisów. Mniej więcej ogarnąłem temat wklejenia skpoiowanego pliku/ obrazu, poobracać itp, ale nie mogę dojść dlaczego kolorowe znaki mam w odcieniach szarości. Szukałem w opcjach jakiejś zmiany warstwy tła w sensie z odcieni szarości na kolor, ale jak widać po poście, nie znalazłenm... byłbym wdzięczy za podpowiedź.
Pozdrawiam,
Michał  

« Ostatnia zmiana: 05.06.2014, 22:18:15 wysłane przez be@ » Zapisane

Pozdrawiam,
Michał
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

GIMP: 2.10
Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #1 : 04.06.2014, 14:52:37 »

Podejrzewam, że masz Obraz w trybie odcieni szarości, przejdź Obraz ->Tryb ->RGB.

m-blue
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Galeria Użytkownika

m-blue

« Odpowiedz #2 : 05.06.2014, 21:19:36 »

Dziękuję za wskazówkę:) jakby to ująć to właśnie mnie blokowało, już wstawiłem całe 3 warstwy, przy czym raz mi się coś takiego wymodziło, że zniknęła mi warstwa, tzn to co wstawiłem i sobie edytowałem nagle przestało być edytowalne i połaczyło się z tłem, jakby scaliło się z warstwą tła, zrobiłem od nowa i walczę dalej:)
Najlepsze, że na moje potrzeby to chyba w wordzie mi się najszybciej rysowało, tu muszę doktorat zrobić, żeby byle co zrobić, ale początki bywają trudne:)

Pozdrawiam,
Michał
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 05.06.2014, 22:17:42 »

Bez przesady. Najlepiej po prostu zacząć od przerobienia kilku tutoriali.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Kolorowy obraz po wklejeniu jest szary
Skocz do: