Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Doki w nowym Gimpie  (Przeczytany 3867 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
CreateYourself
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

CreateYourself

« : 30.05.2014, 21:53:44 »

Witam,

Od jakiegoś czasu mam nowego gimpa i już tego żałuję - strasznie chrzanią mi się okna czy też doki. Kiedyś było normalne, przełączało się kolor, potem pędzel, wszystko na jednej karcie wraz z przeciągnięciem, obróceniem. Teraz całkowity nieład, karta z dokami w ogóle się nie wczytuję przy starcie, muszę wybierać "ostatnio zamknięte doki" a i tak wczytuje się coś z czym pracować się nie da. Można to jakoś poprawić, cofnąć do domyślnych ustawień?
« Ostatnia zmiana: 01.06.2014, 23:37:44 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 30.05.2014, 22:02:26 »

Jeśli chodzi o GIMP 2.8, to możesz skorzystać z trybu jednookienkowego. Można też poustawiać sobie wszystkie okienka wg własnego uznania i zapisać położenie okien w Edycja -> Preferencje -> Zarządzanie oknami oraz odznaczyć opcję: Zapisywanie położenia okien przed zakończeniem. Masz tam również przycisk: Ustaw zapisane pozycje okien na wartości domyślne.
CreateYourself
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

CreateYourself

« Odpowiedz #2 : 01.06.2014, 22:53:43 »

Tak wygląda to obecnie. Chcę przywrócić to wszystko do jakiś domyślnych ustawień, aby mieć wszystkie możliwe okna do wyboru u góry, a niżej opcje danego okna, tak jak to było dawniej w GIMPie. Teraz całkowicie nie wiem o co tu chodzi.

* catsafds2.jpg (189.47 KB, 416x802 - wyświetlony 385 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 01.06.2014, 23:02:24 »

Niestety, też nie wiem, o co chodzi i dlaczego masz tam jakieś podwójne karty. Klikałeś w przycisk, o którym pisałam w poprzednim poście?
Ew. jeszcze gdzieś ktoś na forum pisał, że można usunąć pliczek z ustawieniami. Spróbuję znaleźć.
CreateYourself
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

CreateYourself

« Odpowiedz #4 : 01.06.2014, 23:06:24 »

Już rozwiązane :-) Musiałem przywrócić Przybornik (Okna -> Przybornik)a potem zadokować w nim Opcje narzędzia (Okna -> Dokowalne okna dialogowe) i wszystko jest tak, jak było. Do zamknięcia.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 01.06.2014, 23:34:36 »

To przecież pisałam wcześniej, żebyś sobie najpierw poustawiał wg własnego uznania. Z tego co napisałeś zrozumiałam, że masz problem z zachowaniem ustawień, a nie z samym dostosowaniem i poukładaniem okien.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Doki w nowym Gimpie
Skocz do: