Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Desaturacja z pominięciem wybranego elementu
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Desaturacja z pominięciem wybranego elementu  (Przeczytany 5961 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
lajk
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

lajk

« : 15.05.2014, 18:38:00 »

Witam, mam takie pytanie od razu przepraszam jeżeli zły dział. Otóż mam obrazek na którym jest twarz i kwiat. Twarz ma być czarno-biała a kwiat kolorowy. Zaznaczyłem twarz > kolory > desaturacja. Tutaj jest moje pytanie czy jest możliwość usunąć nierówności przy zaznaczaniu, i tylko żeby sam kwiat był zaznaczony bez nie potrzebnych rzeczy? Pozdrawiam.

//be@: Poprawiłam tytuł na bardziej treściwy.
« Ostatnia zmiana: 26.05.2014, 05:30:42 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 15.05.2014, 18:46:16 »

Trzeba po prostu dokładnie zaznaczyć wybrany element ścieżkami Ścieżki powiększając sobie dla precyzji widok do ok. 400%. Jeśli cały obrazek ma być czarno-biały, a tylko jeden element kolorowy, to zaznacz ten element (kwiat), odwróć zaznaczenie i wtedy zastosuj desaturację.
lajk
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lajk

« Odpowiedz #2 : 15.05.2014, 19:50:15 »

Tak, ale normalnie nauczyciel na lekcji używając "gumki" wycierał wokół tych kwiatków i powracał obraz twarzy wygładzając krawędzi kwiatów. Jest taka możliwość? Dzięki za odp.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 15.05.2014, 19:58:37 »

Niby gumką też można, ale jest to dość niewygodny i uciążliwy sposób. Ja bym go nie wybrała. Widocznie miał dwie warstwy i tę poniżej zdesaturował, a na tej powyżej używał gumki. W sumie nie widząc tego obrazka też trudno doradzić najlepszy sposób.
lajk
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lajk

« Odpowiedz #4 : 15.05.2014, 20:43:28 »

http://www.wkinach.eu/wallpapers/d/oko-rozowe-kwiaty.jpeg

Twarz czarno-biała a kwiat pozostaję w kolorze. Powiesz mi jak zrobić te "dwie warstwy"? Sorry, za takie żałosne pytanie.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 15.05.2014, 20:51:06 »

Jeśli koniecznie chcesz użyć tego sposobu, to wystarczy zduplikować Duplikowanie warstwy warstwę ze zdjęciem. Na oryginale stosujesz desaturację, a na kopii gumujesz (wg mnie zamiast gumowania lepiej już użyć maski) wszystko oprócz kwiatu. Warstwa, która będzie gumowana musi posiadać kanał alfa: Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa.
 Nadal jednak uważam, że szybciej i łatwiej byłoby użyć zaznaczenia ścieżkami.
lajk
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

lajk

« Odpowiedz #6 : 15.05.2014, 21:33:39 »

Ale jak "gumkuję" to powstają białe ślady, usuwa obrazek a chciałbym żeby w tamto miejsce pojawiało się ta część z desaturacji.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 15.05.2014, 21:36:55 »

Bo widocznie nie dodałeś kanału alfa. Przecież napisałam, że trzeba do gumowanej warstwy dodać ten kanał. Jeśli w oknie warstw nazwa warstwy jest pogrubiona, to znaczy, że nie posiada kanału alfa.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Desaturacja z pominięciem wybranego elementu
Skocz do: