Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wklejenie tekstu w obraz  (Przeczytany 3177 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Yoi
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Yoi

« : 01.05.2014, 20:01:39 »

Witam, jestem nowicjuszem jeśli chodzi o edycję grafiki, więc proszę o wyrozumiałość.

Od pewnego czasu starałem się wkleić cytat z jednego zdjęcia  do innego, ze względu na ciekawą czcionkę nie chciałem po prostu tego pisać w narzędziu tekstowym. Cytat znajduje na jasnym tle, lecz mimo to zaznaczenie i skopiowanie go wg koloru skutkuje półprzezroczystą warstwą, w dodatku z białym tłem, które chciałem usunąć. I stąd moje pytanie, czy jest jakiś prosty i udany sposób na taki zabieg?
« Ostatnia zmiana: 02.05.2014, 12:59:21 wysłane przez Yoi » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 01.05.2014, 20:06:34 »

Musisz najpierw usunąć tło tak, aby pozostał sam napis na przezroczystym tle. Jak to zrobić najlepiej, zależy od zdjęcia, więc musiałbyś je tutaj pokazać, żebym mogła Ci doradzić.
Yoi
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Yoi

« Odpowiedz #2 : 01.05.2014, 20:22:16 »

Proszę, chodzi mi o coś takiego.
http://files.tinypic.pl/i/00524/olo8cf8hdsfy.jpg
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 01.05.2014, 20:49:59 »

https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/nowy/9ii98nyd.png
Najpierw wykadrowałam, aby pozbyć się zbędnego tła, następnie zduplikowałam Duplikowanie warstwy warstwę z napisem i na kopii zastosowałam Maskę wyostrzającą z ustawieniami:
Promień: 5,0
Rozmiar: 0,80
Następnie pędzlem w trybie Usuwanie koloru wymazałam cień wokół zielonych liter. Dodałam nową, białą warstwę poniżej i połączyłam kopię napisu z tą białą warstwą, po czym za pomocą Kolory -> Krzywe zwiększyłam kontrast tak, aby tło stało się całkiem białe a napis ciemniejszy. Zmieniłam biały kolor w przezroczystość: Kolory -> Zmiana koloru na alfę i zaznaczyłam kanał alfa. Na koniec odwróciłam zaznaczenie i wyczyściłam je na oryginalnej warstwie, dodałam cień i eksportowałam obraz po wyłączeniu widoczności kopii.
Ideał to nie jest i można na pewno zrobić to lepiej za pomocą filtrów w G'MIC, a nawet w samym GIMP można by jeszcze poprawić, ale za dużo opisywania by było. Jednym słowem trzeba trochę wprawy i doświadczenia do czegoś takiego.
Znacznie prościej byłoby ten napis utworzyć od nowa.
« Ostatnia zmiana: 02.05.2014, 00:39:12 wysłane przez be@ » Zapisane
Yoi
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Yoi

« Odpowiedz #4 : 02.05.2014, 12:58:31 »

Fakt, muszę się sporo nauczyć. Dziękuję jednak za pomoc Uśmiech 2
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wklejenie tekstu w obraz
Skocz do: