Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Mapa konturowa  (Przeczytany 3967 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Culo
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Culo

« : 29.04.2014, 22:34:53 »

Witam Was.

Tak długo zajmuje się tym problemem, że postanowiłem założyć tu konto - chociaż problem wydaje się być banalny.

Potrzebuję zrobić mapę konturową województwa kujawsko-pomorskiego, która będzie używana w pewnej organizacji (dlatego nie może być to skopiowana od kogoś). Jak robie to w sposób powiększania zaznaczenia i zamalowywania konturów, to są one pixelowate, za grube i niekształtne... Mi chodzi o ładną konturówke z zaznaczonymi powiatami (bez zbędnej pixelozy).

Powiekszyłem losową mapę w paincie i żeby zachować skalę, chciałbym ją przerysować (z własnymi konturami)...

Z tego czegoś chcę uzyskać konturówkę o czarnym obramowaniu i białym wypełnieniu oraz tle.

A efekt chciałbym, żeby był zbliżony do tego poniżej (chodzi o grubość konturów i ich jakość - 0 pixelozy)

Czy ktoś nawet pokrótce mógłby mi wytłumaczyć jak to zrobić?
Byłbym wdzięczny...
« Ostatnia zmiana: 30.04.2014, 00:23:37 wysłane przez Culo » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 29.04.2014, 22:50:55 »

Obrysuj za pomocą ścieżek Ścieżki a następnie użyj opcji Rysuj wzdłuż ścieżki. W sumie ścieżkami wygodniej akurat posługiwać się w Inkscape.
Czy to ma być do druku?
Culo
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Culo

« Odpowiedz #2 : 29.04.2014, 22:59:32 »

Nałożyłem wcześniej nową warstwę i rysowałem ścieżkami. Samo województwo to nie taki problem co jeszcze powiaty wewnątrz... Spróbuje ten sposób co Ty mowisz. Nie ma to być do druku.

Problem rozwiązany.

Pomógł mi program Inskcape.

Dziękuje bardzo!

\\davlasq: Nie pisz posta pod postem, złączyłem.
« Ostatnia zmiana: 30.04.2014, 12:31:00 wysłane przez davlasq » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aTutorialePropozycje i prośby o tutorialeProśby o tutoriale (Moderator: davlasq)Wątek: [ROZ] Mapa konturowa
Skocz do: