Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Wielkość pliku jpg  (Przeczytany 1879 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Bies
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Bies

« : 20.04.2014, 11:10:59 »

Witam
Jestem bardzo początkujący i mam takie pytanko.
Obrabiam sobie zwykłą fotkę jpg z wysokiego iso używając wybiórcze rozmycie Gaussa
Jak już uzyskam zadowalający mnie efekt to daje eksportuj jako do jpg
Tutaj zaczyna się moje pytanie, początkowo plik ma 1,21mb
Przy eksportowaniu mam suwak jakość, standardowo jest na 90% i po takim zapisie mój plik ma 1,61mg - ok
Jeżeli natomiast dam 100%, to robi mi się kosmiczne 5,39mb
Dodatkowo są jeszcze opcje zaawansowane...

Jak właściwie powinienem zapisywać moje obrobione zdjęcie ? będę bardzo wdzięczny za podpowiedź !
« Ostatnia zmiana: 06.05.2014, 02:17:12 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 22.04.2014, 02:42:19 »

Jeśli musi być koniecznie w JPG, to po prostu trzeba znaleźć kompromis pomiędzy jakością, a wielkością pliku. Jeśli zaznaczysz podgląd, to będziesz widzieć rozmiar i jakość przed zapisaniem. Opcje dodatkowe najlepiej sobie po prostu wypróbować obserwując zmiany na podglądzie. Generalnie GIMP nie jest najlepszy w zapisywaniu dobrej jakości i jednocześnie niewiele ważących obrazów JPG. Lepiej zapisać w PNG, a później użyć innej aplikacji do zapisu w JPG, aby zmniejszyć wagę. Dla przykładu, kiedy chciałam zapisać obraz JPG z jakością 100% w GIMP, wyszło mi 140 KB. W XnView ten sam obrazek po zapisaniu do JPG przy 100% jakości ma 113 KB.
 Natomiast najlepszą jakość uzyskasz eksportując obraz do PNG. Tam możesz ustawić najwyższą kompresję bez utraty jakości. Niestety plik PNG będzie ważyć więcej.
« Ostatnia zmiana: 22.04.2014, 02:56:36 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Wielkość pliku jpg
Skocz do: