Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Efekt "obrazu w napisie"  (Przeczytany 3700 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
grinol
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

grinol

« : 02.04.2014, 18:48:49 »

Witam, nie wiem jak uzyskać efekt w którym na moim napisie jest inny obraz. Chodzi mi o coś podobnego do tego :

Chciałbym zrobić napis w którym na miejscu tego kosmosu byłby mój obraz. tzn napis i tylko w nim obraz. Mam nadzieje że ktoś mi pomoże. Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 08.04.2014, 17:56:15 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 03.04.2014, 02:29:04 »

Chodzi Ci o animację czy statyczny obraz? Jeśli nie ma to być animacja, to po prostu otwierasz swój obraz w GIMP-ie i dodajesz nową, czarną warstwę powyżej. Na tej czarnej warstwie stosujesz: Warstwa -> Przezroczystość -> Dodaj kanał alfa (jeśli ta opcja jest nieaktywna, to znaczy, że warstwa już ten kanał posiada i nic nie trzeba robić). Następnie wpisujesz tekst Narzędzia tekstowe wybraną czcionką, klikasz PPM na warstwę tekstową (w oknie warstw), po czym wybierasz z menu: Kanał alfa na zaznaczenie i wyłączasz widoczność Widoczność warstwy warstwy tekstowej. Na koniec klikasz w czarną warstwę i czyścisz zaznaczenie wciskając klawisz DELETE.
Możesz też skorzystać z poradnika: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,136.0.html.
grinol
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

grinol

« Odpowiedz #2 : 03.04.2014, 17:26:14 »

Dzieki za zainteresowanie. Wyszło mi coś takiego:

i chciałbym jeszcze żeby zamiast czarnego było moje ciemno niebieskie tło. Teraz pytanie mogę to jeszcze jakoś "dokleić" , czy od nowa tak jak powiedziałeś i zamiast tej czarnej warstwy moją niebieską w jakiś sposób zastąpić ? Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 03.04.2014, 17:36:17 wysłane przez grinol » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 03.04.2014, 17:29:45 »

<- Trzeba zmienić
     hosting

Skoro miała być niebieska, to trzeba było dać niebieską zamiast czarnej. Przecież kolor nie ma znaczenia. Teraz możesz sobie zablokować przezroczystość na tej czarnej warstwie i wypełnić kolorem niebieskim albo użyć opcji: Kolory -> Barwienie (trzeba zwiększyć jasność, żeby zmienić kolor).
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Efekt "obrazu w napisie"
Skocz do: