Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Materiał do druku  (Przeczytany 19104 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
OttoVanBild
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 16.03.2014, 13:24:35 »

Witam was wszystkich, jestem tu nowy.
Na początku napiszę, że bawię się GIMPem już od pewnego czasu, ale żaden ze mnie super grafik Uśmiech

Ale przechodzę do pytania: chciałbym wydrukować materiały promocyjne, zrobiłem już wszystko, obraz zapisałem w jpg (CMYK)za pomocą wtyczki Separate+ (kolory trochę zbladły, ale trudno coś kosztem czegoś). W drukarni zastrzegli, że chcą plik zapisany w krzywych... ogólnie to wiem że chodzi o ścieżki ale  nic po za tym, domyślam się też że chodzi o tekst a nie całą grafikę (?!). I teraz pytanie skoro mam plik jpg (CMYK) to muszę i tak pozmieniać tekst na krzywe? o co ogólnie z tym chodzi? potrafi mi chociaż ktoś w przybliżeniu przyswoić ten temat Uśmiech BYŁBYM BARDZO WDZIĘCZNY Uśmiech

pozdrawiam Uśmiech  
« Ostatnia zmiana: 23.03.2014, 02:03:40 wysłane przez be@ » Zapisane

Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 16.03.2014, 13:38:53 »

Plik zapisany w krzywych - znaczy wektorach? W takim razie obawiam się, że musisz zrobić wszystko niemal od początku. I użyć do tego inny program (GIMP pracuje na rastrach, ale Inskcape się nada).

Ale może źle zrozumiałem.
Czy w tej drukarni zażyczyłeś sobie wydrukować ten obrazek na jakimś większym formacie?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #2 : 16.03.2014, 13:41:08 »

GIMP niby zapisuje tekst do krzywych, ale tylko podczas eksportu do PDF i nie zawsze dobrze mu to wychodzi. Oczywiście tekstu z JPG już na krzywe nie zamienisz ale jak masz XCF-a, to spróbuj zapisać do PDF.
OttoVanBild
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 16.03.2014, 13:52:50 »

dokładnie mają to być aktówki 2xA4 to chyba format A3 Uśmiech. Zrobiłem tak, że z xcf zrobiłem zapis do pdf i efekt jest dobry, obrazek nie stracił na jakości Uśmiech tylko teraz mam takie pytanie czy w drukarni będzie ok? kiedyś wysyłałem do drukarni plakat A4 w pdf i kolory trochę się różniły z oryginałem (zwłaszcza tam gdzie użyte były gradienty)

ale trudno będzie co będzie Uśmiech 

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #4 : 16.03.2014, 13:59:42 »

Skoro zrobiłeś w CMYK-u, to nie powinny się specjalnie różnić, ale to chyba zależy od drukarni. Ja niedawno drukowałam kartkę pocztową w dwóch różnych miejscach (automat w Auchan i w Rossmannie) i w jednym było idealnie, a w drugim z gradientów zrobiły się paskudne plamy. Natomiast format zapisu nie miał znaczenia: JPG i PDF wyglądały tak samo.
W drukarni drukowałam ostatnio plakat zapisany do PDF, bo tak sobie życzyli, i wyszedł bardzo ładnie.
OttoVanBild
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 16.03.2014, 14:16:03 »

A dałoby się zapisać w GIMPie obrazek w formacie pdf ale w CMYK?
Bo jak zapisałem od razu poprzez eksportuj z xcf do pdf to raczej jest RGB Uśmiech

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #6 : 16.03.2014, 15:21:37 »

To ten obraz w XCF nie był przekonwertowany do CMYK? Ja w tym plakacie zmieniałam tylko kolory na CMYK-owe za pomocą wtyczki G'MIC. Nie wiem jak dokładnie działa Separate+. Jeśli konwertuje te kolory dopiero w trakcie eksportu do JPG, to faktycznie może być problem. Bardzo rzadko cokolwiek drukuję, więc niezbyt jestem w tym zorientowana. Może zaczekaj aż wypowie się ktoś bardziej obeznany w tym temacie, np. Hasia.
@Edit:
Pomyślałam jeszcze, że mógłbyś za pomocą tego Separate+ exportować do JPG w CMYK tylko sam obraz a następnie otworzyć go w GIMP-ie, dodać napisy i wtedy exportować do PDF.
 I sprawdź, czy na pewno ten tekst w PDF masz zapisany do krzywych. Jeśli można go skopiować jako tekst, to znaczy, że jest OK, a jeśli jest traktowany jak obraz, to niedobrze.
OttoVanBild
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 16.03.2014, 16:10:12 »

Zrobiłem jak napisałaś czyli z xcf --> CMYK --> jpg --> dodałem tekst --> zapis do pdf.
W pdf tekst da się oddzielnie zaznaczyć i można go skopiować Uśmiech tzn. ze wszystko jest ok? Uśmiech

btw, martwią mnie trochę kolory bo po zmianie na CMYK obraz jest tym razem "przejaskrawiony" lub jaśniejszy jak kto woli Uśmiech na aktówce są loga partnerów i trochę tak nie bardzo żeby miały inny kolor niż w rzeczywistości, jak sobie do jutra z tym nie poradzę to będzie musiało tak zostać jak jest (jakoś przeżyję Mrugnięcie

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 16.03.2014, 16:20:18 »

Jak skopiowany tekst po wklejeniu do np. notatnika jest bez błędów, tzn. że jest OK Uśmiech
No niestety, konwersja do CMYK zmienia kolory, dlatego najlepiej od razu robić obraz w CMYK-u. Można jednak trochę te kolory dostosować (ja tak robiłam) przed konwersją. Np. jak żółty po zmianie na CMYK wychodził mi zbyt blady, to cofałam konwersję i zmieniałam go na ciemniejszy, bardziej w kierunku pomarańczowego i wtedy konwertowałam do CMYK-a, i tak aż uzyskałam zadowalający odcień.
Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #9 : 16.03.2014, 16:44:19 »

Przestrzeń kolorów RGB ma po prostu inny zakres kolorów niż CMYK, a wychodzi to z możliwości maszyn drukujących. Nawet jeśli od razu pracowałbyś w CMYK w jakimś photoshopie czy corelu to może tak być, że to co widzisz na monitorze może znacznie od biegać od tego co wydrukujesz. Dlatego ważna jest odpowiednia kalibracja monitora i zarządzanie kolorem w programach graficznych. Podczas konwersji z RGB do CMYK najbardziej "obrywa się" jaskrawym, nasyconym barwom(w szczególności zieleniom i błękitom Mrugnięcie). Metody konwersji także są różne. Przy ważnych projektach stosuje się kody kolorów a i osadza się w plikach profile ICC aby wymusić na maszynie drukującej użycie zapisanych w nim kolorów. Tutaj jest poradnik który może co nie co ci rozjaśni http://www.phototrip.pl/porady/profile/profile.html
Jednakże podejrzewam, że możesz nie zrozumieć tego do jutra.

OttoVanBild
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 16.03.2014, 23:06:39 »

Dzięki wszystkim za cenne uwagi Uśmiech
ale teraz zapytam tak po prostu: jakbyście mieli wysłać grafiki do drukarni mając sam projekt w XCF to co  byście zrobili, aby efekt (po wydrukowaniu) był zadowalający? Uśmiech

Hasia
Użytkownik

Reputacja: 39 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Czasami nie jestem sobą

Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : 16.03.2014, 23:15:39 »

To zależy co Cię zadowoli. Ja zapisywałam jako tiff, za pomocą separate. Ogólnie nie było za dużo niespodzianek, ponieważ starałam się używać kolorów z palety, którą uprzednio przygotowałam sobie zapisując kody kolorów z palety CMYK-owej z photoshopa. Ale to było już dość dawno. Nie potrzebowałam też wtedy zamieniać tekstu w krzywe, bo były to same ilustracje, bez napisów.

OttoVanBild
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 16.03.2014, 23:46:10 »

tak sobie myślę, że skoro CMYK nie daje pewności na oczekiwany efekt to po co w ogóle zmieniać przestrzeń tych barw z RGB do CMYK Uśmiech

chyba zrobię tak zapiszę pdf w RGB + tekst jako krzywe i będzie koniec całej tej zabawy, niech się dzieje wola nieba (moje oczekiwania nie są wielkie Uśmiech mam tylko nadzieję ze niebieski gradient nie zamieni się w fiolet Mrugnięcie

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #13 : 17.03.2014, 02:53:36 »

Ja już napisałam wcześniej, jak radziłam sobie z tą zmianą kolorów. Zawsze jednak CMYK-owi będzie bliżej do tego, co zostanie wydrukowane.
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Materiał do druku
Skocz do: