Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ]Animacje tła i postaci w userbarze  (Przeczytany 3211 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mikkelson
Gość
« : 07.03.2014, 12:28:52 »

Witam.

Nie znalazłem tego tematu na forum, choć - szczerze powiedziawszy - nie szukałem zbyt dokładnie. Przejdźmy do sedna. Pewien użytkownik na forum (nie, nie na tym forum) zaczął robić takie oto userbary: http://i.imgur.com/b57XIku.gif i http://i.imgur.com/XsEmybQ.gif. Szukałem na google i tutaj jak takie animacje zrobić, ale odpowiedzi na w/w pytanie niestety, ale nie znalazłem. Teraz zwracam się do Was, doświadczonych GIMP'owiczów: jak taką animację zrobić? Wydaje mi się, że tutaj trzeba pogrzebać w GAP'ie, ale jakoś mi to nie wychodzi. Jeśli jest jakiś tutek, to przekierujcie mnie do niego. Jeśli nie - spróbujcie tutaj udzielić odpowiedzi. Będę Wam za to bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 08.03.2014, 10:49:58 wysłane przez Mikkelson » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 07.03.2014, 12:56:12 »

Nie wiem, czy w GAP jest coś takiego bo nigdy go nie instalowałam. A bez GAP, to trzeba powielić kilkakrotnie warstwę z obrazkiem i na każdej po kolei (za wyjątkiem oryginału) zastosować rozmycie Gaussa o co raz większym promieniu. Podobny efekt, tylko z rozmyciem w ruchu: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,27351.0.html. Natomiast napis można pofalować np. za pomocą filtra: Odwzorowania -> Przesuń jako mapę ustawiając warstwę utworzoną filtrem: Renderowanie -> Chmury -> Jednolity szum. Jednak prościej będzie zainstalować G'MIC i użyć filtra do losowego zniekształcania. Oczywiście warstwę z napisem też trzeba powielić i na każdej kopii ustawić inne wartości dla tego zniekształcenia. To tak w dużym skrócie, bo dokładniej to właściwie należałoby cały tutorial napisać.
Podobny efekt: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1238.0.html.
Najlepiej przerób sobie najpierw te dwa tutoriale, do których podałam odnośniki, to zrozumiesz ogólne zasady tworzenia podobnych animacji i będzie Ci łatwiej.
Mikkelson
Gość
« Odpowiedz #2 : 07.03.2014, 13:07:47 »

A czy masz czas zrobić ten toutorial i omówić wszystko tak na spokojnie? Wątpię, czy w takim uogólnieniu dam radę to wykonać, zwłaszcza, że jestem nowicjuszem w dziedzinie gimpowania. A akurat ta animacja mi bardzo przypadła do gustu - efektowna, niezbyt skomplikowana i cieszy oczy, że tak powiem.

Toutorial z rozmywaniem napisu, ten, co mi podałaś, już sobie przyswoiłem wczoraj, a topnienie dziś.
« Ostatnia zmiana: 07.03.2014, 14:09:52 wysłane przez Mikkelson » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 07.03.2014, 13:16:24 »

Jeszcze się przyjrzałam i widzę tam również jakieś zmniejszanie jasności. Pisanie tutorialu niestety jest dosyć żmudne i na pewno zajmuje więcej czasu niż tworzenie takiej animacji, więc nie obiecuję ale może przynajmniej opiszę to zniekształcanie napisu, tylko najpierw sama muszę zrobić taką animację.

« Ostatnia zmiana: 07.03.2014, 13:37:40 wysłane przez be@ » Zapisane
Mikkelson
Gość
« Odpowiedz #4 : 07.03.2014, 13:35:30 »

No to czekam na tutka. (:

A tak przy okazji. Nie chciałbym spamować i tworzyć kolejnego wątku, więc jeszcze w tym temacie się zapytam o mianowicie jedną rzecz, która również na userbarze wygląda efektownie. Chodzi mi tutaj o takie obramowanie dookoła tego userka: http://desmond.imageshack.us/Himg716/scaled.php?server=716&filename=matlator2.png&res=landing. W sumie nie jest to raczej obramowanie, tylko jakaś zabawa ze światłem, ale jak mówię - jestem nowicjuszem i takie rzeczy są dla mnie trudne do wykonania, jeśli nie mam przed sobą tutka.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 07.03.2014, 13:39:20 »

Myślę, że najlepiej będzie, jak otworzysz sobie tę animację w GIMP-ie i obejrzysz klatka po klatce. Wtedy zobaczysz jak to działa. Obrazek jest stopniowo przyciemniany i osobno stopniowo rozmywany z jednoczesnym przyciemnianiem za pomocą Kolory -> Poziomy (Poziomy wejściowe: lewy uchwyt przesuwasz coraz bardziej w prawo). Później tylko trzeba ułożyć warstwy w odpowiedniej kolejności. Jest to dosyć pracochłonne tak na piechotę (bardzo dużo klatek/warstw), więc może faktycznie GAP by to jakoś ułatwił.
A napis postaram się opisać.
Co do obramowania, to użyj filtra: Dekoracja -> Dodaj fazę.
« Ostatnia zmiana: 07.03.2014, 13:51:33 wysłane przez be@ » Zapisane
Mikkelson
Gość
« Odpowiedz #6 : 07.03.2014, 14:02:59 »

Właśnie też mi się wydaje, że lepiej użyć GAP'a. Zrobiłem, jak radziłaś, tj. otworzyłem sobie userbar w gimpie i ponad sto klatek tam jest (wliczając animację tła, napisu i postaci). Jakoś nie bardzo mi się chce robić to po kolei i jeszcze duplikować x razy jakąś warstwę, dlatego preferuję GAP'a, choć najpierw trzeba się z nim dobrze zapoznać. A co do tutka z napisem - mam nadzieję, że od końca przyszłego tygodnia już będzie na forum. (:

http://www.gimpuj.info/gallery/21370_22_03_09_7_25_21.png - a jak to obramowanie zrobić? Wybaczcie, że pytam o takie błahe rzeczy, ale po prostu nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 07.03.2014, 16:45:12 wysłane przez Mikkelson » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 08.03.2014, 05:39:55 »

Jeśli interesują Cię obramowania, to przeczytaj sobie ten poradnik: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,7431.0.html.

@Edit:
Przetestowałam sposób tworzenia tego napisu i szczerze mówiąc nie wiem, czy jest sens robić tutorial, ponieważ wcześniej napisałeś, że nie chce Ci się tworzyć ręcznie wielu ramek, a tutaj musiałbyś ich zrobić co najmniej 20 i na każdej z osobna stosować filtr z innymi ustawieniami oraz zmniejszać krycie. Nie wiem czy w ogóle można to zautomatyzować w GIMP. Jest wprawdzie filtr: Animacja -> Przenikanie, za pomocą którego można automatycznie utworzyć zanikający stopniowo napis ale i tak trzeba by go było jeszcze zniekształcać. Do tego filtr ten nie działa na napis z przezroczystym tłem i to również mógłby być problem. Jest też filtr, który tworzy animację falowania, ale w Twoim przykładzie siła falowania/zniekształcania stopniowo wzrasta, a filtr ten nie daje takiej możliwości. Poza tym i tak nie dałoby się raczej połączyć działania obu filtrów. Jednym słowem szybko i automatycznie bez GAP tego nie zrobisz, a z GAP-em, to nie wiem, bo go nigdy nie używałam.
« Ostatnia zmiana: 08.03.2014, 10:47:25 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ]Animacje tła i postaci w userbarze
Skocz do: