Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneBazarProśbyWątek: Prośba o dodanie elementu 3D do obrazka
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: Prośba o dodanie elementu 3D do obrazka  (Przeczytany 3644 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
heklind
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

heklind

« : 04.03.2014, 20:03:08 »

Witam, potrzebuje obrazka z motywem pudełka z napisem HD. Może to być np. Zamknięty prezent i na nim napis HD taki naturalnie wygladajacy jakby rzeczywiscie na nim byl.

A idealnie by bylo gbyby to byl motyw otwartego podelka z ktorego widac np. wystajacy napis HD, np jakby dodac HD do pudelka na tym obrazku:
http://zapodaj.net/544f0c3698631.jpg.html

wymiary obrazka musza wynosic 896x326 px

Da się cos takiego zrobic?
Pozdrawiam
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 04.03.2014, 20:29:21 »

Zrobić się da ale mógłbyś chociaż poszukać odpowiedniego pudełka w Grafice Google. To chyba nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności a jedynie zajmuje czas. Jak wstawisz pudełko, to mogę dodać te litery. Obrazek musi być dobrej jakości i nie może być mniejszy (większy może być) od wymiarów, które podałeś.
heklind
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

heklind

« Odpowiedz #2 : 04.03.2014, 23:02:32 »

Myslalem ze to co podalem jest odpowiednie, w takim razie jakie powinno to pudelko byc? Nie chce spamowac niepotrzebnie kilkoma. Jak znajde to odrazu wymiary dopasuje obrazka, tylko jakie kryteria powinno spelniac, zebys mogl je zedytowac? Uśmiech

Dzieki za odp.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 04.03.2014, 23:12:47 »

Tak jak już napisałam, obrazek powinien być dobrej jakości. Ten, który podałeś dla przykładu jest zniszczony (rozpikselowany). Poza tym jego wymiary nie mogą być mniejsze niż to co podałeś czyli te 890 x 320, ponieważ skalowanie w górę powoduje utratę jakości. Większe mogą być ale też bez przesady. Trochę też proporcje, które podajesz nie przystają do tego przykładu. Pudełko, jeszcze do tego otwarte i z wystającymi literami będzie bardziej kwadratowe, a nawet wyższe niż dłuższe, tymczasem 890 x 320 daje niski, długi prostokąt więc to pudełko musiałoby być bardzo płaskie i podłużne albo będzie zajmować tylko część obrazka a po bokach puste miejsce. Tak więc napisz, jak to dokładnie ma wyglądać pod tym względem.
heklind
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

heklind

« Odpowiedz #4 : 04.03.2014, 23:43:44 »

Generalnie, pudelko moze znajdować sie na jakims tle, przedmiocie np. kanapie itp. poszukam czegos odpowiedniego potem i pokaze.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 05.03.2014, 00:49:27 »

Byłoby też miło, gdybyś podał przykład, w jakim mniej więcej stylu mają być te litery. Możesz np. wybrać coś stąd: https://www.google.com/images?q=gimp+text+effect (jeśli pudełko ma być białe czy jasne, to nie wybieraj napisów, które prezentują się dobrze tylko na ciemnym tle).
« Ostatnia zmiana: 05.03.2014, 04:22:11 wysłane przez be@ » Zapisane
heklind
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

heklind

« Odpowiedz #6 : 05.03.2014, 13:58:18 »

Szukalem szukalem i nie moglem znalesc zadnego odpowiedniego, wiekszosc miala znaki wodne, a pozostale zawsze mialy cos co je wykluczalo jak nie za male rozmiary, to zly kąt. Do tego mialayby byc puste przestrzebnie z boku, wiec może mozna to zrobic tak zeby bylo pudelko otwarte a obok niego ten napis, np stojacy, czy oparty o jakas sciane?? I jakby sie dalo to zrobic w takim motywie/efekcie jak ten na tym obrazku

http://claymore-wow.cba.pl/joomla/images/ashton/images/slajd.png

to fajnie by sie to komponowalo z tlem na mojej stronie i ogolnie wydaje mi sie ze fajnie bylby zapelniony obrazek dzieki takim cieniom i "liniom/przetarciom". Ogolnie taka kolorystyka i efekt mi bardzo odpowiadaja.

znalazlem takie pudelko

http://www.theolivebranchblog.com/wp-content/uploads/2013/06/gift-box.jpg

Tekst prosty 3d np cos takiego jak ten:

http://freebiespress.com/wp-content/uploads/2012/03/3d-text-effect-psd.jpg

Co o tym myslisz? Nie znam sie na grafice kompletnie i moge sobie to troche inaczej wyobrazac niz jakby to wygladalo.

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 06.03.2014, 09:34:52 »

Jest pudełko i jest napis ale kompletnie nie wiem o co Ci chodzi z tym obrazkiem: http://claymore-wow.cba.pl/joomla/images/ashton/images/slajd.png. On ma być w tle czy ten napis ma być nim wypełniony? Mowa była tylko o dodaniu napisu do pudełka...

Co o tym myslisz? Nie znam sie na grafice kompletnie i moge sobie to troche inaczej wyobrazac niz jakby to wygladalo.
Ja się znam tylko od strony technicznej i jak mi ktoś pokaże co mam zrobić, to zrobię ale komponować i wymyślać nie potrafię. Myślałam, że chodzi tylko o dodanie napisu a nie o zaprojektowanie całego obrazka, więc może jednak ktoś inny powinien się tym zająć.
@Edit:
Napisy mogę zaproponować takie:

« Ostatnia zmiana: 06.03.2014, 12:01:44 wysłane przez be@ » Zapisane
heklind
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

heklind

« Odpowiedz #8 : 06.03.2014, 12:15:03 »

z tamtego 2 obrazka mialem na mysli tylko efekt, to zacieniowanie czarne takie/ kreskowanioe nie wiem jak to nazwac,

ten srodkowy napis jest chyba odpowiedni Uśmiech dzieki, sproboje z tym sam pokombinowac Chichot mala lekcja gimpa cd. effektow
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneBazarProśbyWątek: Prośba o dodanie elementu 3D do obrazka
Skocz do: