Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Odpowiednik filtra 'sponge'. Chmury: uzyskanie drobniejszego szumu.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Odpowiednik filtra 'sponge'. Chmury: uzyskanie drobniejszego szumu.  (Przeczytany 2753 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mombasa
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

mombasa

« : 11.02.2014, 16:21:56 »

Chciałem zapytać co to za filtr użyty poniżej. Pierwszym obrazem jest wyrenderowany domyślny clouds z dwoma kolorami, a drugi to ten sam obraz po zastosowaniu filtru. w angielskim tutorialu filtr został opisany jako 'Filter->Artistic->sponge. jednak przeszukałem wszystkie filtry i nie znalazłem odpowiednika.

//be@: Poprawiłam tytuł. Przeczytaj regulamin!

* filtr1.PNG (17.36 KB, 272x245 - wyświetlony 259 razy.)

* filtr2.PNG (30.51 KB, 225x230 - wyświetlony 269 razy.)
« Ostatnia zmiana: 17.04.2014, 13:27:54 wysłane przez be@ » Zapisane
Ziomioslaw
Administrator

Reputacja: 46 Offline Offline

GIMP: 2.10
JID: ziomioslaw@jabber.org
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Cyklista Apokalipsy

« Odpowiedz #1 : 11.02.2014, 16:30:10 »

Rzuć okiem tu: http://www.linuxforums.org/forum/graphic-arts-digital-imaging/56865-gimp-sponge-tool.html na końcu podali listę kroków.
Albo tu: http://smallbusiness.chron.com/sponge-gimp-53127.html

https://www.google.pl/search?q=gimp+Filter+Artistic+sponge
mombasa
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

mombasa

« Odpowiedz #2 : 11.02.2014, 17:17:07 »

no dobrze, ale ja dalej nie wiem który to jest ten filtr sponge w gimpie. chciałem uzyskać efekt jak na obrazkach które dołączyłem. jakiego filtru powinienem użyć?

jeszcze drugie pytanie, jak mogę zwiększyć rozmiar chmur? największy rozmiar to 16, są wtedy dosyć duże, a chciałbym żeby bardziej przypominały taki drobny "szum".
« Ostatnia zmiana: 11.02.2014, 17:37:50 wysłane przez mombasa » Zapisane
POGO
Użytkownik

Reputacja: 7 Offline Offline

GIMP: 2.8 + GAP
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 11.02.2014, 18:25:36 »

Pewno robisz tutorial z Photoshopa,sponge(gąbka) filtra czy narzędzia w Gimp-ie  nie ma.

mombasa
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

mombasa

« Odpowiedz #4 : 11.02.2014, 19:08:24 »

a skoro tak... to może jest jakiś filtr o podobnym działaniu?

i jest jakiś sposób na te chmury?
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 12.02.2014, 04:33:40 »

Przede wszystkim:
Ostrzeżenie
Tytuł powinien wstępnie opisywać problem; np.: "Odpowiednik filtra 'sponge'. Chmury: uzyskanie drobniejszego szumu."

(...)jak mogę zwiększyć rozmiar chmur? największy rozmiar to 16, są wtedy dosyć duże, a chciałbym żeby bardziej przypominały taki drobny "szum".
Zwiększ ilość szczegółów. Poza tym szczegółowość chmur jest zależna od wielkości powierzchni, na której zastosowano filtr. Spróbuj zastosować filtr na całej warstwie a następnie powtórz go z takimi samymi ustawieniami na zaznaczeniu obejmującym np. 1/4 powierzchni warstwy a zobaczysz różnicę. Aby pokryć takim drobnym szumem całą warstwę wystarczy utworzyć sobie bezszwowy deseń.
Jeśli natomiast chcesz uzyskać efekt z pierwszego załącznika, to zastosuj filtr: Renderowanie -> Chmury -> Fog.

(...)to może jest jakiś filtr o podobnym działaniu?
Przecież Ziomioslaw podał Ci odnośniki, w których masz opisane jak uzyskać taki efekt w GIMP. Warto też zerknąć na ten wątek: http://www.gimpchat.com/viewtopic.php?f=9&t=3035.
Można jeszcze spróbować za pomocą filtra: Szum -> Wyciosaj (liczba powtórzeń: ok. 10) na warstwie z chmurami i ew. dostosować kolory za pomocą Poziomów lub Krzywych czy nawet zmniejszając kontrast. Teoretycznie pomocny powinien być filtr: Artystyczne -> GIMPresjonista ale szczerze mówiąc sama za nim nie przepadam.
Więcej filtrów i więcej możliwości jeśli chodzi o tworzenie tekstur będziesz miał po zainstalowaniu wtyczek, takich jak np.: G'MIC, Impressionist, Felimage-noise czy Plasma2.
Ostatni w załączniku.

* Plasma_2.rar (28.72 KB - pobrany 92 razy.)
« Ostatnia zmiana: 12.02.2014, 05:49:22 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Odpowiednik filtra 'sponge'. Chmury: uzyskanie drobniejszego szumu.
Skocz do: