Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak dopasować zdjęcie do ramki?  (Przeczytany 4754 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
czarnych66
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

czarnych66

« : 22.01.2014, 12:39:14 »

Witam wszystkich Chichot

mam taki problem, na interenecie są dostępne ramki które można bez problemu nałożyć na swoje zdjęcia i możemy czasem uzyskac bardzo fajny efekt Uśmiech problemem jest to ze nie bardzo wiem jak wrzucić do podwójnej raki 2 zdjecia, dodaje załącznik zeby bylo wiadomo o co mi chodzi Uśmiech

* ramka na podwojne.jpg (1282.97 KB, 3543x2362 - wyświetlony 1440 razy.)
« Ostatnia zmiana: 24.01.2014, 05:36:08 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 22.01.2014, 12:54:39 »

Otwiersz ramkę w GIMP-ie, następnie otwierasz te dwa zdjęcia jako warstwy: Plik -> Otwórz jako warstwy i w razie potrzeby skalujesz aby mieściły się w tym białym polu (mogą być odrobinę większe ale nie mniejsze). Gdyby zdjęcia okazały się za małe, to oczywiście wtedy skalujesz ramkę, bo skalowanie zdjęć w górę spowoduje utratę jakości. Przesuwasz Przesuwanie każde zdjęcie tak, aby znalazło się w ramce a następnie warstwę z ramką przesuwasz na samą górę stosu warstw (tak, aby w oknie warstw była najwyżej). Na koniec musisz pozbyć się tego białego tła wewnątrz obramowania. Właściwie powinno być przezroczyste, nie wiem dlaczego jest białe. Najlepiej zaznaczyć ten obszar różdżką Magiczna różdżka (w paru miejscach trzeba będzie wspomóc się ścieżkami albo lassem, musisz zaznaczyć to razem z cieniem) i zmienić kolor biały na przezroczystość: Kolory -> Zmiana koloru na alfę.
Uwaga: jeśli ma to być do druku, to zamiast otwierać ramkę musisz sobie najpierw utworzyć nowy obraz o rozdzielczości 300ppi i dopiero wtedy przeciągnąc plik z ramką na otwarty obraz po czym dopasować wymiary płótna do warstw i usunąć tło, tak aby została tylko warstwa z ramką. Wtedy dopiero dodajesz zdjęcia.
« Ostatnia zmiana: 22.01.2014, 13:17:39 wysłane przez be@ » Zapisane
czarnych66
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

czarnych66

« Odpowiedz #2 : 22.01.2014, 13:12:27 »

dziekoweczka za pomoc Uśmiech
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak dopasować zdjęcie do ramki?
Skocz do: