Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Zmiana tła i poprawa jakości  (Przeczytany 1344 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
crazeworm
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

crazeworm

« : 16.01.2014, 21:34:22 »

Witam mam problem z jednym obrazkiem. Jest dość mały i po powiększeniu strasznie widać piksele (załącznik 1), jest możliwość jakiejś poprawy czegoś takiego?

Drugi problem to zmiana tła. Niestety po zmianie koloru tła zostają bielsze piksele (załącznik 2) a docelowo grafikę chce umieścić na ciemnym tle więc chciałbym się ich pozbyć, jak coś takiego zrobić?

« Ostatnia zmiana: 23.01.2014, 07:55:29 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 18.01.2014, 09:31:09 »

Ten obrazek jest tak prosty, że najszybciej i najsensowniej będzie po prostu narysować go od nowa przy pomocy ścieżek.
PS
Nie wiem dlaczego ale dopiero dziś zauważyłam ten temat...
crazeworm
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

crazeworm

« Odpowiedz #2 : 18.01.2014, 12:01:55 »

A mógłbyś mi powiedzieć jak za pomocą ścieżek to zrobić? Jestem totalnie zielony z tego programu... Obejrzałem teraz kilka filmików na nacie o ścieżkach w gimpie i nie wiem jak miałbym dzięki narysować ten obrazek od zera...
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 18.01.2014, 19:51:01 »

Musisz obrysować ścieżkami kontury obrazka. Osobną ścieżkę tworzysz dla części koloru szarego i osobną dla zielonych.

Następnie zmieniasz ścieżkę na zaznaczenie i wypełniasz odpowiednim kolorem na nowej, przezroczystej warstwie. A jeśli obrazek ma być większy od oryginału, to po prostu skalujesz Skalowanie ścieżki (oczywiście proporcjonalnie) przed zmianą na zaznaczenie.
 Jeszcze prościej byłoby to zrobić w Inkscape. Tam można dowolnie skalować bez utraty jakości. Jak chcesz, to zapodaj ten obrazek i zrobię Ci w Inku.
« Ostatnia zmiana: 18.01.2014, 20:04:11 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zmiana tła i poprawa jakości
Skocz do: