Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Fotomontaż: dziecko w pojemniku  (Przeczytany 2517 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
merusia
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

merusia

« : 31.12.2013, 14:18:42 »

witam, od niedawna zajmuję się obróbką moich zdjęć, tak tylko z ciekawości i dla zabawy
mam kilka ładnych zdjęć syna i chciała bym uzyskać taki efekt jak na podobnych zdjęciach, proszę więc o małą pomoc

jak wsadzić postać do kubka, miseczki itp tak żeby wyglądał jakby faktycznie ktoś w nim siedział?
możliwe jest to w gimp, czy potrzebuję bardziej profesjonalnego programu?

//be@: Poprawiłam ten tytuł za Ciebie. Następnym razem bardziej się postaraj, zobacz jak zatytułowane są inne wątki w tym dziale i sprawdź co oznacza słowo "treściwie".
« Ostatnia zmiana: 05.01.2014, 09:44:44 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 31.12.2013, 14:24:41 »

Jest możliwe. Wystarczy dokładnie wyciąć dziecko i umiejętnie wkleić na zdjęcie z kubkiem. O wycinaniu postaci ze zdjęcia było maglowane na tym forum wielokrotnie. Oczywiście trzeba dopasować wycięty render do tła. Na razie tyle.

Proszę o zmianę tytułu na bardziej treściwy i zgodny z regulaminem.
merusia
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

merusia

« Odpowiedz #2 : 31.12.2013, 16:40:00 »

nie wiem jak bym miała bardziej sprecyzować swój temat gdyż słabo się znam na obróbce w gimp

spójrz na zdj 6, dziecko w misce, jeśli nawet idealnie wytnę render, to i tak nie potrafię tego ustawić tak aby dziecko było w środku, a nie zasłaniało krawędzi
szukałam w innych tematach, lecz nie znalazłam tam zadowalającej odpowiedzi
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 31.12.2013, 16:45:12 »

Musisz dodać render jako nową warstwę powyżej zdjęcia i dopasować jego rozmiary oraz położenie do naczynia czy pojemnika za pomocą narzędzi: skalowanie Skalowanie, przesuwanie Przesuwanie, obrót Narzędzie do obracania. Następnie usuwasz ten fragment, który przesłania pojemnik i dopasowujesz kolory oraz światłocień (nie może np. być tak, że pojemnik jest oświetlony od prawej a dziecko od lewej).
merusia
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

merusia

« Odpowiedz #4 : 31.12.2013, 17:04:06 »

dziękuję, brzmi dość trudno ale może mi się uda Uśmiech
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 01.01.2014, 07:23:45 »

No niestety taka fotomanipulacja wymaga pewnej wprawy, umiejętności i doświadczenia. Dlatego najpierw trzeba przerobić kilka tutoriali i dobrze poznać możliwości programu. Może to zająć nawet kilka tygodni (zależy ile czasu dziennie poświęcisz). Ludzie uczą się grafiki latami Język
Ew. możesz napisać w dziale Prośby aby ktoś zrobił Ci taki fotomontaż, musisz tylko zapodać odpowiednie zdjęcia (z dzieckiem i z naczyniem).
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Fotomontaż: dziecko w pojemniku
Skocz do: