Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Kontur kształtu i jak usunąć węzeł ścieżki?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Kontur kształtu i jak usunąć węzeł ścieżki?  (Przeczytany 7567 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
advein
Użytkownik

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

advein

« : 20.12.2013, 12:58:59 »

Jak wyciąć kontur kształtu z danego zdjęcia aby później kształt wypełnić czy to deseniem czy gradientem?

//be@: Poprawiłam tytuł.
« Ostatnia zmiana: 22.12.2013, 22:51:37 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 20.12.2013, 13:34:40 »

Wiele zależy od samego zdjęcia. Jeśli np. chcesz kontury postaci, która znajduje się na w miarę jednolitym, kontrastowym tle, to wystarczy użyć różdżki Magiczna różdżka do zaznaczenia tła i odwrócić zaznaczenie. Następnie na nowej, pustej warstwie wypełniasz to zaznaczenie kolorem czy deseniem. Gdybyś chciał dodać jeszcze jakiś obrys wokół tego wypełnienia, to używasz opcji: Rysuj wzdłuż zaznaczenia.
 W innym wypadku musisz już niestety postępować jak przy wycinaniu rendera czyli dokładnie zaznaczyć kontury ścieżkami: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,1219.0.html.
« Ostatnia zmiana: 20.12.2013, 14:01:14 wysłane przez be@ » Zapisane
advein
Użytkownik

Galeria Użytkownika

advein

« Odpowiedz #2 : 20.12.2013, 20:39:54 »

Zrobiłem to troszkę inaczej, objechałem kształt ścieżką, później zaznaczenie ze ścieżki i delete Uśmiech

Mam pytanie, bo czasem mam taki problem, jak tworze zaznaczenie ścieżką, tworzą mi się czasem takie punkty białe z których mogę tworzyć nową ścieżkę a nie chcę. Problem w tym, że nie wiem jak usunąć ten "biały punkt" ? :]
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 20.12.2013, 20:42:51 »

Klikasz w niego z wciśniętym: CTRL+SHIFT
advein
Użytkownik

Galeria Użytkownika

advein

« Odpowiedz #4 : 20.12.2013, 20:51:40 »

Magia GiMpA Mrugnięcie Coś co z natury robi się jednym kliknięciem, w Gimpie trzeba kombinacją skrótów klawiszowych latka Nie dziwie się, że cześć ludzi zraża się na starcie.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Kontur kształtu i jak usunąć węzeł ścieżki?
Skocz do: