Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak edytować obszar po powiększeniu płótna?
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak edytować obszar po powiększeniu płótna?  (Przeczytany 1076 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
vnu007dl
Użytkownik

Reputacja: 2 Offline Offline

GIMP: 1.*
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

Zobacz profil WWW
« : 13.12.2013, 23:12:50 »

Witam

Mam taki trywialny problem, ale poddaje się bo nie wiem jak sobie z nim poradzić.
Rysuję sobie mój projekt i w pewnym momencie okazuje się, że to co chcę zrobić nie zmieści mi się na obszarze roboczym. Dlatego daję wymiary płótna i troszkę je zwiększam. Niestety dalej już nic nie mogę zrobić bo dodany nowy obszar płotna jest zablokowany do edycji i nie mogę nic na nim narysować ani nawet wypełnić tłem bo gdy na niego najeżdżam to przy kursorze pokazuje się znak blokady. Czy można to jakoś obejść? Chcę ten obszar po prostu wypełnić takim samym tłem jak reszta obrazka, a nie mogę !!
« Ostatnia zmiana: 19.12.2013, 16:57:50 wysłane przez be@ » Zapisane

Linux registered user #440406
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 14.12.2013, 09:30:44 »

Mimo powiększenia wymiarów płótna wymiary warstw pozostają takie same a poza ich granicami nie da się nic robić. Tak więc musisz jeszcze dopasować wymiary warstwy do obrazu: Warstwa -> Dopasuj warstwę do wymiarów obrazu (tak się przynajmniej ta opcja nazywa w GIMP 2.8, w starszych jakoś podobnie).
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak edytować obszar po powiększeniu płótna?
Skocz do: