Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Przekształcenie zdjęcia w wygładzony rysunek
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Przekształcenie zdjęcia w wygładzony rysunek  (Przeczytany 10865 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kamila7432
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

Kamila7432

« : 30.11.2013, 12:11:17 »

Hej, chciałabym się dowiedzieć jaki to efekt w gimpie czy photoshop i jak się go wykonuje.
Sorki ale nie wiem w jakim dziale to napisać.

bardziej zalezy mi na tym:

« Ostatnia zmiana: 04.12.2013, 23:20:15 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 30.11.2013, 15:56:05 »

Ostrzeżenie
Opisz krótko ten efekt w tytule.

Co do tego pierwszego, to wygląda na obrazek wektorowy. Można taki zrobić np. w darmowym Inkscape obrysowując każdy element albo zwektoryzować a następnie poprawić ręcznie. W przypadku wielokolorowych obrazów z dużą ilością szczegółów wektoryzacja na ogół nie przynosi pożądanych efektów więc jest to raczej rysunek na podstawie zdjęcia. W GIMP też można coś podobnego osiągnąć używając filtrów znajdujących się w G'MIC ale wiele zależy od zdjęcia. Sprawdź też tutorial:
http://www.gimpuj.info/index.php/topic,11785.0.html

Jeśli chodzi o drugi obraz, to musisz dokładnie napisać, jakie efekty masz na myśli bo ja tam widzę tylko zrzut z gry + napisy. Poza tym pierwszy zrzut jest nieco wygładzony. Innych efektów nie zauważyłam.
Kamila7432
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Kamila7432

« Odpowiedz #2 : 30.11.2013, 16:02:08 »

Właśnie nie wiem jak mam to opisać. W drugim chodzi mi obraz, nie jest taki ostry jak na ss niżej, tylko taki: z bajki, anime coś w tym stylu.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 30.11.2013, 16:08:35 »

Czyli chodzi Ci o ten pierwszy, a drugi to oryginał? W takim razie najlepiej użyć wygładzania w G'MIC.

Ponownie proszę o poprawę tytułu, proponuję np. "Przekształcenie zdjęcia w wygładzony rysunek".
Kamila7432
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Kamila7432

« Odpowiedz #4 : 30.11.2013, 16:49:44 »

Tak ten drugi to orginał.
Użyłam wygładzanie i nie zauważyłam różnicy. Filtry->Uwydatnianie->Wygładzanie.
« Ostatnia zmiana: 30.11.2013, 17:25:28 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 30.11.2013, 16:57:25 »

A masz w ogóle zainstalowany G'MIC? Pisałam o filtrach zawartych w tej wtyczce a nie w samym GIMP-ie. G'MIC ma ponad 500 filtrów w tym co najmniej kilka do wygładzania (zakładka: Repair). Przydatne też mogą się okazać filtry z zakładki Artistic. Samym GIMP-em to tu za wiele nie zwojujesz ale w przypadku pierwszego obrazka (tego z dziewczyną) możesz spróbować redukcji kolorów i wybiórczego rozmycia Gaussa.
Kamila7432
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Kamila7432

« Odpowiedz #6 : 30.11.2013, 17:05:24 »

ok dzięki, zaraz zobaczę Uśmiech

//be@: Nie ma potrzeby ani sensu cytowania całości ostatniego posta. Sprawia to jedynie, że wątek jest mniej czytelny. Poprawiłam.
« Ostatnia zmiana: 30.11.2013, 17:26:11 wysłane przez be@ » Zapisane
Kamila7432
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Kamila7432

« Odpowiedz #7 : 01.12.2013, 12:05:31 »

Zainstalowałam G'MIC i co dalej? Jak można z niego korzystać?
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #8 : 01.12.2013, 16:56:42 »

G'MIC jest widoczny w menu Filtry:

Po otwarciu masz dostęp do całej masy filtrów pogrupowanych na kategorie. Wygładzanie znajdziesz w kategorii: Repair:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/filtrygmic.png
Po wybraniu konkretnego filtra, po prawej stronie masz jego ustawienia a po lewej podgląd.
Polecam także wypróbować filtry z kategorii Artistic, a najlepiej przejrzeć sobie wszystkie. Na stronie: http://gmic.sourceforge.net/gimp.shtml zaprezentowano efekty działania wielu różnych filtrów, musisz jednak wziąć pod uwagę, że mogą się one różnić zależnie od użytego zdjęcia jak i ustawień filtra, więc najlepiej samemu wypróbować.
Kamila7432
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Kamila7432

« Odpowiedz #9 : 01.12.2013, 18:08:07 »

Tylko że jest problem.
Zainstalowałam po czym nic się nie stało.

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #10 : 01.12.2013, 18:10:19 »

Na pewno zainstalowałaś wersję właściwą dla swojego systemu? Z tego co widzę, masz system 64-bitowy, nie pobrałaś czasami instalki na 32 bit? Podczas instalacji G'MIC GIMP był uruchomiony (powinien być wyłączony)?
Zajrzyj może do tematu: http://www.gimpuj.info/index.php/topic,61393.0/all.html, w załączniku posta użytkownika POGO masz instalkę na system 64 bitowy.
Kamila7432
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Kamila7432

« Odpowiedz #11 : 01.12.2013, 23:13:20 »

Już sama nie wiem. Smutny
Wklejałam tam jak w tamtym poradniku..

be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #12 : 01.12.2013, 23:20:18 »

Może najpierw wszystko to, co zainstalowałaś pousuwaj i odinstaluj, przeczyść system i rejestr jakimś CCleanerem, zrestartuj a następnie pobierz instalkę na system 64-bitowy załączoną w poście użytkownika POGO i po prostu zainstaluj, bo teraz chyba piszesz o G'MIC w wersji zip skoro gdzieś coś wklejałaś. Jeśli nadal będzie jakiś komunikat wyskakiwał, to prawdopodobnie trzeba będzie dodać odpowiednią bibliotekę (tę z komunikatu). Zresztą możesz spróbować dodać ją teraz ale jak coś było źle zrobione albo zła wersja, to będzie piskać o kolejną bibliotekę albo jeszcze inny błąd wyskoczy. W każdym razie jak co, to mogę Ci podrzucić te biblioteki jeśli masz Windows 7 64 bit.
Kamila7432
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

Kamila7432

« Odpowiedz #13 : 01.12.2013, 23:43:47 »

usunęłam, ponownie wkleiłam zawartość paczki zip. Teraz komunikat nie wyskakuje lecz nie widzę filtrów, nawet jak wezmę edycja->Preferencje-> Katalogi itp.
Strony: [1] 2  Wszystkie
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Przekształcenie zdjęcia w wygładzony rysunek
Skocz do: