Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zmniejszenie wymiarów obrazu po wklejeniu
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Zmniejszenie wymiarów obrazu po wklejeniu  (Przeczytany 11203 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
new99
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

new99

« : 29.11.2013, 14:08:17 »

Witam,
Proszę o radę. Mam utworzony dokument z warstwami. Do niego chcę wkleić obraz .jpg z pliku. Gdy poprzez komendę skopiuj, wklej umieszczam go na nowej warstwie zmniejsza się jego obraz rzeczywisty.
 Smutny

//be@: Poprawiłam tytuł. Przeczytaj regulamin i staraj się nie używać w tytułach słów typu "problem".
« Ostatnia zmiana: 04.12.2013, 23:15:21 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 29.11.2013, 15:32:11 »

Dokument, do którego wklejasz, ma zapewne wyższą rozdzielczość niż wklejany JPG.
new99
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

new99

« Odpowiedz #2 : 29.11.2013, 16:53:09 »

Niestety nie. Obraz ma rozdzielczość 300x300ppi, a warstwa do której wklejam tak samo.
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 29.11.2013, 17:32:32 »

Obraz ma rozdzielczość 300x300ppi, a warstwa do której wklejam tak samo.
Warstwa nie może mieć innej rozdzielczości niż obraz, więc chyba chodziło Ci o rozdzielczość tego otwartego obrazu? W jaki sposób sprawdzasz rozdzielczość tego JPG przed wklejeniem?
Mógłbyś zapodać ten plik JPG i jeśli to możliwe, ten XCF też? Jeśli rozdzielczość i wymiary są takie same, to nie powinien się zmniejszać.
new99
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

new99

« Odpowiedz #4 : 02.12.2013, 12:24:51 »

Z gimpem zaczynam przygodę od niedawna i prawdę mówiąc jestem nieco zielona w tym temacie. Załączam .jpg obrazka. Warstwy nie mogę dołączyć bo ma 2,5MB. Jej  wymiar to 802/1144 piksele.  Jest na niej tylko tło dziecięcej kolorowanki. Do warstwy chcę skopiować załączony obrazek jako oddzielna warstwa. Gdy go kopiuje, po wklejeniu zmniejsza swoje wymiary. Chyba już rozumiem, że chodzi o wymiar, tak? Jak to zmienić?
Dziękuję z góry za odpowiedź.

* puzzle.jpg (163.31 KB, 800x533 - wyświetlony 417 razy.)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 02.12.2013, 17:06:35 »

Ten obrazek ma rozdzielczość 72 ppi a jaką rozdzielczość ma obraz, do którego wklejasz załączony obrazek?

Właściwości pliku:

a tak to pokazuje GIMP: https://dl.dropboxusercontent.com/u/27473063/rozdz1.png

Poza tym nie bardzo wiem, w jaki sposób kopiujesz ten obraz. Jeśli chcesz go mieć na nowej warstwie, to nie musisz nic kopiować i wklejać tylko po prostu przeciągnąć plik z puzzlami na otwarty w GIMP-ie obraz kolorowanki. Można również użyć opcji: Plik -> Otwórz jako warstwy. Jeśli kolorowanka ma większą rozdzielczość, np. 300 ppi (standardowa rozdzielczość do druku) to siłą rzeczy obrazek z puzzlami znacząco się zmniejszy bo jego rozdzielczość jest mniejsza. Aby można to było wydrukować będziesz musiała poszukać obrazka puzzli w większej rozdzielczości.
« Ostatnia zmiana: 02.12.2013, 17:26:09 wysłane przez be@ » Zapisane
new99
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

new99

« Odpowiedz #6 : 02.12.2013, 22:51:57 »

Dziękuję bardzo za pomoc i cierpliwość. Po skopiowaniu obrazu do warstwy uruchomiłam ikonkę skalowanie obrazu i dzięki temu uzyskałam to co chciałam.
Pozdrawiam,
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #7 : 02.12.2013, 22:58:42 »

Tylko skalując w górę stracisz na jakości a po wydruku będzie to jeszcze bardziej widoczne.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zmniejszenie wymiarów obrazu po wklejeniu
Skocz do: