Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Jak uzyskać efekt trybu Suma bez tła?  (Przeczytany 2778 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
marekssj2
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

marekssj2

« : 26.10.2013, 12:14:06 »

Witam, z racji że nie znam się za bardzo na GIMP 2, mam pytanie. Czy jest możliwe aby ten obrazek(http://img845.imageshack.us/img845/3971/fj4o.png) był przeksztaucony do trybu SUMA, bez tła, da się to zrobić, jeżeli tak to w jaki sposób? A jeżeli nie to czy jest jakiś sposób by osiągnąć podobny efekt?
Efekt końcowy miał by przypominać ten Chichot, oczywiście bez tła.
http://img30.imageshack.us/img30/9194/cjn9.png

@edit:
Najmocniej przepraszam za błędy jakie popełniłem, na przyszłość postaram się ich nie popełniać.
« Ostatnia zmiana: 28.10.2013, 05:32:50 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 26.10.2013, 12:19:03 »

Ostrzeżenie
Proponuję np.: "Jak uzyskać efekt trybu Suma bez tła?" albo "Warstwy z przezroczystym tłem w trybie Suma?"

Najlepiej gdybyś załączył ten XCF ze screena, wtedy mogłabym to sprawdzić i Ci napisać.
marekssj2
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

marekssj2

« Odpowiedz #2 : 26.10.2013, 14:02:02 »

Przepraszam za zajście. (Strasznie mi głupio Płacz). A co do pliku to proszę bardzo https://dl.dropboxusercontent.com/u/133232560/animacja.xcf
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 26.10.2013, 14:17:11 »

Jedyne co przychodzi mi do głowy, to utworzyć nową warstwę z widoku a następnie zamienić czarny kolor w przezroczystość: Kolory -> Zmiana koloru na alfę i wyłączyć widoczność wszystkich warstw poza tą utworzoną z widoku oraz tą z fioletowym kółkiem. Jeśli jednak miałaby to być animacja, jak wskazuje nazwa pliku, to trzeba by tak postąpić z każdą klatką z osobna, tzn. najpierw zrobić warstwę z widoku tła i pierwszej klatki, później następnej itd. ale nie widzę w tym sensu bo format GIF i tak nie obsługuje półprzezroczystości więc ta poświata zamieni się w pełny kolor i będzie paskudnie wyglądać. Załączam XCF.

* animacja1.xcf (248.14 KB - pobrany 108 razy.)
marekssj2
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

marekssj2

« Odpowiedz #4 : 26.10.2013, 18:23:52 »

Nie. To nie będzie animacja. Tylko obrazek, chcę go zapisać do PNG, to wszystko.

@Edit:
Ok mam zrobilem. Takie forum się ceni na którym pomoc jest udzielana tak szybko. Uśmiech
Ślicznie dziękuje za pomoc

@Edit2:

Dlaczego GIMP 2 nie chciał otwożyć pliku który wysłałeś. Czy jest to może wina wersji ?(mam 2.0)
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 27.10.2013, 01:55:04 »

Możliwe, 2.0 to wersja wręcz archaiczna. Powinieneś zainstalować przynajmniej 2.6.12. Najnowsza, to 2.8.6 i ja takiej używam.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Jak uzyskać efekt trybu Suma bez tła?
Skocz do: