Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Obrazki kolorów na okręgu  (Przeczytany 1103 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Mdx
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

GIMP: 2.6
Licencja: Copyright
Galeria Użytkownika

« : 07.10.2013, 13:41:10 »

Przygotowuję na stronę paletę kolorów i chciałbym uzyskać mniej więcej taki efekt (z dodanymi małymi przerwami między kolorami):
http://pixabay.com/static/uploads/photo/2012/04/26/11/57/palette-42290_640.png?i

Niestety nie mogę sobię poradzić żeby to wyglądało jak okrąg Smutny

Mogę prosić o wyjaśnienie jak to wykonać krok po kroku lub o zrobienie gotowego obrazu?
W załączniku wysyłam obrazki kolorów które chcę umieścić (cały obraz rozmiarów 250 X 250px.)

Z góry dzięki za pomoc Mrugnięcie

* kolorki.rar (1.94 KB - pobrany 65 razy.)
« Ostatnia zmiana: 14.10.2013, 14:07:55 wysłane przez be@ » Zapisane

be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 07.10.2013, 13:59:50 »

Aby zrobić idealny okrąg trzeba użyć zaznaczenia eliptycznego Zaznaczenie eliptyczne z zaznaczoną opcją:
 Stałe: Proporcje
Zaznaczenie wypełniasz dowolnym kolorem na przezroczystej warstwie, zmniejszasz i klikasz DELETE aby uzyskać pusty środek. Następnie trzeba sobie podzielić okrąg na tyle równych części ile jest kolorów. Najlepiej zrobić to za pomocą ścieżek Ścieżki pomocniczo włączając siatkę. Każdą część trzeba obrysować ścieżką, zmienić ścieżkę na zaznaczenie, zablokować przezroczystość warstwy z okręgiem i wypełnić zaznaczenie wybranym kolorem i tak każdą cząstkę po kolei obrysowujesz i wypełniasz.

« Ostatnia zmiana: 09.10.2013, 11:15:02 wysłane przez be@ » Zapisane
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Obrazki kolorów na okręgu
Skocz do: