Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zapisanie wzoru tekstu lub zmiana formatu domyslnego
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Autor Wątek: [ROZ] Zapisanie wzoru tekstu lub zmiana formatu domyslnego  (Przeczytany 3940 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
radiesteta
Nowicjusz

Reputacja: 0 Offline Offline

Galeria Użytkownika

radiesteta

« : 15.09.2013, 12:43:07 »

Witam. Jestem nowy na forum wiec jak coś proszę o wyrozumiałość. Musze wkleić pewne zdanie do pliku graficznego w w programie gimp. I muszę to samo zdanie wkleić w kilkuset plikach. To zdanie ma być w Times New Roman i czcionka 42. Ale za każdym razem jak otwieram plik to gimp wstawia domyślne formaty. Jak mam utworzyć/ zmienić by domyślnie miał Times New Roman i 42 wielkość ? Nawet skopiowani tego zdania w ustawionym już oknie nic nie daje. Po otwarciu nowego pliku zmienia je na domyślny.
« Ostatnia zmiana: 01.10.2013, 06:19:26 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Reputacja: 49 Offline Offline

GIMP: 2.8
Licencja: CC-BY
Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #1 : 15.09.2013, 12:49:18 »

A nie możesz skopiować i wkleić całej warstwy tekstowej? Najlepiej zapisać ją sobie jako XCF i po prostu przeciągnąć plik na otwarte okno programu.
radiesteta
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

radiesteta

« Odpowiedz #2 : 15.09.2013, 12:56:00 »

A nie możesz skopiować i wkleić całej warstwy tekstowej? Najlepiej zapisać ją sobie jako XCF i po prostu przeciągnąć plik na otwarte okno programu.
Nie właśnie nie mogę bo w tych plikach jest sporo tekstu o różnie formatowanego. Zależny mi na czymś takim bym otwarł plik zaznaczył obszar i wkleił lub  wstawił 1 kliknięciem przygotowana sformatowaną frazę. 
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #3 : 15.09.2013, 13:14:51 »

To ustaw sobie rodzaj i wielkość czcionki i zapisz ustawienia narzędzia a później tylko klikasz w "Przywróć ustawienia narzędzia".

radiesteta
Nowicjusz

Galeria Użytkownika

radiesteta

« Odpowiedz #4 : 15.09.2013, 13:17:01 »

ALe jak mam to zrobić właśnie nie wiem.

//be@: Cytowanie całości posta, pod którym bezpośrednio piszesz jest zbędne.

Ok znalazłem dzięki.
« Ostatnia zmiana: 15.09.2013, 13:21:15 wysłane przez be@ » Zapisane
be@
Moderator globalny

Galeria Użytkownika

« Odpowiedz #5 : 15.09.2013, 13:27:06 »

Tak jak widać na zrzucie. Ustawiasz rodzaj i wielkość czionki i klikasz w tę ikonkę i zapisujesz, a póżniej w ikonkę obok, żeby przywołać te ustawienia. Możesz także, po ustawieniu czcionki, w: Edycja -> Preferencje -> Opcje narzędzia kliknąć w: Zapisz ustawienia narzędzi i wtedy już nawet nie trzeba ich przywoływać, tylko będziesz miał domyślnie ustawioną wybraną czcionkę, jej wielkość, justowanie itd.
Strony: [1]
DrukujPobierz PDF
Polskie Forum Użytkowników GIMP-aHyde zoneArchiwum[Archiwum] Pomocna dłoń - GIMPWątek: [ROZ] Zapisanie wzoru tekstu lub zmiana formatu domyslnego
Skocz do: